Description

Location : Tvrđava Mirabela (Peovica), Vangrad, Omiš, Hrvatska

         Tvrđava Mirabela, poznata i kao Peovica, nalazi se na strmim liticama iznad starog grada Omiša, na visini od 200 metara. Izgrađena je u 13. stoljeću i služila je kao promatračnica, za praćenje kretanja neprijateljskih brodova, najčešće Mlečana. S nje su omiški gusari mogli ugledati neprijateljske galije te uzbuniti grad prije nego bi se ti brodovi približili.

        Tvrđava je visoka 15 metara i ima trapezoidni tlocrt. Zidovi su debeli do 2 metra, a na vrhu se nalazi terasa s koje se pruža prekrasan pogled na grad Omiš, rijeku Cetinu i obližnje Duće.

        Kula je građena od kamena i ima nekoliko katova. U prizemlju se nalazila cisterna za vodu, a na katu je bila smještena stražarnica. Na vrhu kule se nalazila promatračnica.

       Tvrđava Mirabela je kroz povijest vidjela mnoge bitke i ratove te nebrojeno puta odigrala ključnu ulogu pri obrani grada od neprijatelja. Tvrđava je više puta oštećena u ratovima. Godine 1988. je oštećena od udara groma, a nakon toga je obnovljena.

       Tvrđava Mirabela je zaštićeno kulturno dobro i jedan od najpoznatijih povijesnih spomenika u Omišu. Otvorena je za javnost i popularna je turistička atrakcija.

 

 
 
 

Location

Tvrđava Mirabela (Peovica), Vangrad, Omiš, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top