Description

Location : Trviž, Hrvatska

           Naselje Trviž smješteno je 8 km sjeverozapadno od Pazina kojem administrativno i pripada.  Naselje ima svoju  urbanu jezgru i zrakasti rasporedu ulica, zbog čega je proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom.

            Arheološki podaci ukazuju da je područje bilo naseljeno u prapovijesti, a prvi pisani spomen je iz 1177. godine, kada je pripadao porečkom biskupu. Od 14. stoljeća, Trviž je u sastavu Pazinske knežije, kao važna točka na granici prema mletačkom Motovunu. Do početka 17. stoljeća, naselje je često bilo u žarištu graničnih sukoba, iako nije bilo opasano zidinama. U središtu naselja nalazila se masivna obrambena kula.

            Na ulazu u mjesto dočekat će vas zvonik i župna crkva Blažene Djevice Marije od Svete Krunice, sagrađena 1897. godine. Uz crkvu se uzdiže 35 metara visok zvonik podignut 1896. godine.  U trobrodnoj župnoj crkvi na glavnom je oltaru prikaz Blažene Djevice Marije od Svete Krunice, a na bočnim oltarima prikazi Srca Isusova i sv. Josipa. Pjevalište je opremljeno orguljama iz 1911. godine.

U crkvici Sv. Petra na jugozapadnom dijelu starog groblja, koja potječe još iz 11. st., nalaze se preuredeni elementi iz 19. st., uključujući drveni oltar obojen živim bojama iz 17. st. i ostaci fresaka i glagoljskog natpisa na zidovima. 2004. godine prilikom konzervatorskih radova otkrivena je i gotička kustodija u svetištu.


 

 
 
 

Location

Trviž, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top