Description

Location : Šipan, Hrvatska
OpisPovijest

Otok Šipan pripada maloj skupini otoka pored Dubrovnika, nazvanoj Elafitski otoci. Iako je površine svega 16 četvornih kilometara, dužine približno 9 kilometara, a širina varira između 2 i 3 kilometra, ipak je najveći otok u skupini.
Otok Šipan se nalazi oko 7.6 nm sjeverozapadno od Dubrovnika. Na otoku su dva veća naselja Šipanska Luka i Suđurađ, povezana cestom koja vodi kroz plodno Šipansko polje. Selo Suđurađ nalazi se na istočnoj strani otoka s pogledom na otoke Lopud i Koločep a Šipanska Luka smještena je u zapadnom zaljevu, poznatom  kao mirna i dobro zaštićena luka.

Tijekom XV. st. brojne vlastelinske obitelji iz Dubrovnika grade na Šipanu svoje ljetnikovce. Tako se u Šipanskoj Luci ističe ljetnikovac porodice Sorkočević. U župnoj crkvi Sv. Stjepana nalazi se slika Bogorodice s djetetom, rad venecijanskog slikara Panteleonea iz XV. st. Iznad Šipanske luke Dubrovačka je Republika smjestila centar svoje vlasti na otoku, kasnogotički Knežev dvor podignut 1450. godine.

Na ovom malom prostoru nalaze se 42 stara ljetnikovca i 34 crkve; dokaz da je ova oaza mira i ljepote bila prepoznata kao mjesto ladanja dubrovačke vlastele. Iako su mnogi zapušteni, obnovljen je dvorac obitelji Vice Stjepovića-Skočibuhe. Predromanička ranosrednjovjekovna crkvica u Suđurđu posvećena sv. Stjepanu, koju je dao izgraditi hrvatski kralj Stjepan Miroslav, obnovljena je 2012. godine. Na uzvisini Pakljena nalazi se crkvica, te se pruža odličan pogled na cijeli otok. S uzvisine se mogu vidjeti lanci brda Dubrovačkog primorja, otoci Jakljan i Mljet, poluotok Pelješac, brda poviše Rijeke dubrovačke, gruški neboderi i dubrovačko brdo Srđ. Prilikom radova na trajektnom pristaništu 1997. godine pronađen je antički brod s dijelovima amfora i drugog brodskog posuđa. U mjestu Šipanska Luka nalaze se na jednoj sada privatnoj kući predromanički pleteri, te u maslinicima prapovijesne gomile.

Danas prostrane plaže, čisto more posebno bogato ribom, obilje zelenila i nadaleko poznato šipansko vino privlače sve više gostiju željnih mirnog odmora.
Šipan je s nekoliko trajektnih linija i katamaranom dobro povezan s Dubrovnikom koji je udaljen samo 17 kilometara. To ga čini popularnim odredištem za sve koji žele pobjeći od ljetnih gužvi i vreve na gradskim ulicama.

Turistički informativni ured Šipan,
20223 Šipan,
Telefon: ++385 (0)20 / 758-084

E-mail: tic.sipan@tzdubrovnik.hr

      U drugoj polovici 15. stoljeća prvi se puta spominje se obitelj Sagroević-Stjepović-Krivonosović-Skočibuha koja označuje početak povezanosti Šipana s Dubrovnikom. Iako neki njihovo podrijetlo vežu uz Hercegovinu, prema drugim se izvorima to prezime na Šipanu spominje i prije pada Bosne pod tursku vlast 1463. Dva se brata, Antun i Stijepo Sagroević-Krivonosović, spominju početkom 16. stoljeća, a zabilježena su i imena njihovih devet potomaka. Svi su bili vezani za pomorstvo i plovili čitavim Mediteranom pa i šire, do obala Engleske i Nizozemske. Zbog čestih okršaja s gusarima i drugih opasnosti takav je život bio rizičan i uzimao žrtve pa su u konačnici preživjela samo dva sina, Vice, koji će postati najugledniji predstavnik trgovačkog staleža svog vremena, i Marin, svećenik koji je život proveo u Napulju i Dubrovniku.

Procvat je Šipan doživio za vrijeme Dubrovačke Republike kada su glavne i najsnažnije djelatnosti bile brodogradnja, pomorstvo, maslinarstvo, ribarstvo i vinogradarstvo. Knez na Šipanu je bio među ostalim Ivan Franatica Sorkočević, hrvatski pjesnik, prevoditelj i diplomat. Nakon velikog potresa, a zatim i požara u kojima je u 17. stoljeću stradao Dubrovnik, gospodarstvo počinje propadati. Najteže je stanje zabilježeno za vrijeme velike gospodarske krize u 20. stoljeću popraćeno snažnom emigracijom. Većim ulaganjima u posljednjih desetak godina situacija se popravlja i otok ponovno doživljava revitalizaciju.

 

 
 
 

Location

Šipan, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top