Description

Location : Cres, Hrvatska

       Poznata pjesma kaže da svako mjesto svoju feštu ima, ali rijetke su fešte koje svoje korijenje vuku iz 16. stoljeća. Jedna takva fešta je creski Semenj kako se na lokalnom dijalektu naziva sajam, a prvi se put spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Tada je Semenj trajao cijeli tjedan i sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine i održavao se sve do Drugog svjetskog rata.

Buduću da se Semenj, kao što je bilo uobičajeno u Srednjem vijeku, razvio oko vjerskog blagdana Svete Marije Velike – Gospe Snježne koji se slavi 5. kolovoza, poslijeratne su ga vlasti doživljavale isključivo kao crkveni događaj, pa je ova pučka svečanost zapostavljena i zanemarena. Do povratka stoljetnim korijenima i obnove Semnja dolazi početkom devedesetih godina 20. stoljeća, pa taj događaj polako dobiva sve više i više sadržaja te postaje središnja ljetna fešta. Tih se dana u Cresu okuplja domaći i iseljeni puk, a i mnoštvo turista koji na otoku provode svoje godišnje odmore rado sudjeluje u tradicionalnim mjesnim događanjima.

Osnovna karakteristika svakog sajma, pa tako i Semnja, je izlaganje najrazličitijih obrtničkih proizvoda namijenjenih kućanstvu. Na štandovima postavljenima na creskim ulicama i trgovima svoje proizvode izlažu proizvođači autohtonih proizvoda s otoka, ali i gosti iz drugih dijelova Hrvatske. Tako se, uz cresko maslinovo ulje često mogu kušati slavonski kulen, krčki sir ili istarski tartufi, a kupiti se mogu i razne rukotvorine od vune, kože ili drva, originalan nakit i umjetnički radovi.

Turistička zajednica za svaku od tri večeri Semnja priprema bogati glazbeni program, u sklopu kojeg sudjeluju domaće klape, ali i poznati hrvatski glazbenici. Posljednje večeri održava se tradicionalna tombola s vrijednim nagradama koju u posljednje vrijeme organizira lokalna udruga umirovljenika.

Uoči Semnja creske sportske udruge organiziraju natjecanja u raznim sportovima, a najboljima se priznanja i medalje javno dodjeljuju uoči jedne od glazbenih večeri. Turniri u košarci, nogometu, šahu, boćanju, briškuli i trešeti prilika su za druženje i zabavu kako domaćih tako i gostiju.


Izvor: TZ Cres

 

 
 
 

Location

Cres, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top