Description

Location : Savudrija, Hrvatska

         Savudrija je naselje  u sastavu grada Umaga, Istarska županija, smješteno na rubu Savudrijskog poluotoka. Obala je razvedena i pretežno stjenovita obala, ispresijecana malim šljunčanim plažama. Vegetacija je mediteranska. Puna je lovora, palma, raznih vrsta zimzelenih grmova, pinija i čempresa. Vjetrovi su stalni, a tramontana je vrlo jaka. Rt Loko u Bašaniji je najzapadniji rt Hrvatske.

Mjesto današnje Savudrije naseljeno je još u kamenom dobu, kako kazuju arheološki nalazi iz okolice. Iz vremena rimske vladavine tu su brojne ruševine. Prvi se put u vrelima spominje u 12. stoljeću. U 12. stoljeću odvila se krvava bitka kod Savudrije u kojoj je spašen kralj. Iz tog događaja nastalo je (prema pučkoj etimologiji) talijansko ime za Savudriju Salvore, što u prijevodu znači “spašen kralj”.

U Savudriji su podignuti brojni samostani i crkve. Austro-Ugarska je u Savudriji podigla svjetionik, najstariji na Jadranu, danas turistička atrakcija. Zbog povoljnih klimatskih uvjeta u istom vremenu začeo se zdravstveni turizam.

Danas je Savudrija maleno ribarsko mjestašce i omiljeno turističko odredište. Od ostalih jadranskih naselja Savudrija se razlikuje time što nema pravi glavni trg. No, zato ima drevnu luku, mjesto za okupljanje mještana koje je danas ispunjeno koćama i pokojom batanom.

Ribarstvo i turizam. Za turiste, pogotovo za adrenalinske, tu su mogućnosti vožnje biciklom uz brojne rimske spomenike, trekking i jogging staze, tenis, ronjenje i golf (profesionalni teren). Stalni vjetrovi uokolo čine ju pogodnim za jedrenje na dasci. Izbor smjetaštajnih kapaciteta je velik: apartmanska turistička naselja (Apartmani Savudrija), autokampovi (Kanegra, Savudrija) i hoteli, bungalovi, privatni smještaj, uz more ili malo podalje od mora.
Zbog povoljnih klimatskih uvjeta i biljnog svijeta, povoljna i specifična omjera biljnog i morskog aerosola u zraku čine savudrijsku klimu vrlo stimulativnom i povoljnom za zdravlje, zbog čega je prvi turizam koji se ovdje razvio bio zdravstveni turizam.

U kolovozu se održava tradicionalna proslava Savudrijske noći. Kulturnu baštinu Savudrije čine savudrijska batana (batana salvorina), grua, način veslanja i tehnika ribolova “a fogo” sa svjetiljkom i ostima.


Izvor: Wikipedia

 

 
 
 

Location

Savudrija, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top