Description

Date : 10. prosinca 2022.
Location : Cesta Domovinske Zahvalnosti 1, 21224, Arbanija, Hrvatska

           Dominikanski samostan i crkva sv. Križa je rimokatolički samostan s crkvom na otoku Čiovu u mjestu Arbaniji,  Posvećen je svetom Križu, vode ga dominikanci a samostan zajedno s crkvim čini cjelinu koja je zaštićeno kulturno dobro.

Samostan je podignut na sjevernoj obali otoka Čiova 1432. godine. Crkva je izdužena jednobrodna građevina s pravokutnom apsidom, a nadsvođena je prelomljenim svodom. Lijevo od crkve je hospicij koji je u prizemlju građen poput otvorene lođe. Arkade sa šiljatim lukom nose mramorni i kameni polustupovi. Nad prizemljem je dijelom sačuvan oslikani drveni kasetirani strop. U prizemlju s istočne strane klaustra je dvorana kapitula, a sa zapadne strane refektorij. Na stropu kapitula je vrijedan oslikani drveni gotički kasetirani tabulat. Refektorij ima drveni gotički strop. Zapadno od samostana je ograđeni vrt sa šetnicama iz kojeg se išlo u spremište za lađe.

Nalazi se na stjenovitoj sjevernoj obali. Predio na kojem se nalazi zvao se Zizmana Gniviza. Na južnoj strani samostana je jednobrodna crkva pačetvorinaste apside sv. Križa odnosno posvećena Uzačašću Kristovu.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Cesta Domovinske Zahvalnosti 1, 21224, Arbanija, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
nikoowp
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
  • Rijeka, Hrvatska
  • Park mladeži, Split, Hrvatska
Top