Description

Location : Dugi otok, Hrvatska

        Saljske užance trodnevna su kulturno-zabavna manifestacija u sklopu koje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce. Užance se  u Salima na Dugom otoku održavaju od 1958. godine.

Održava se vikend prije Velike Gospe, a započinje trima danima i noćima zabave raznolikim programom. Počinje kad saljski brodovi doplove u zadarsku luku praćeni tovarećom glazbom poznatom nadaleko po Jadranu. Navečer se rade Ribarske večere uz domaće vino. Jedu se jela poput brudeta, jela od tune, srdelica, domaćih fritula i kroštula, a pjevaju se klapske pjesme i nastupaju estradne zvijezde. Za drugi i treći dan organizirana su razna sportska natjecanja od kojih je glavno trka tovarov (utrka magaraca), a time fešta i završava.

Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani sa različitom ali pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočki način života i njegovu gastro tradiciju.

Program aktivnosti manifestacije:

petak – ‘Ribarska noć’ – otvaranje Saljskih užanci, podizanje zastave uz nastup Tovareće mužike, kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora.

subota – preko dana odvijaju se za saljski sportski susreti i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakača, potezanje konopa), zatim slijedi ‘Saljska noć’ (Iluminacija Porta, brodova i kaića).

nedjelja – jutro započinje Budnicom po Salima, zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne ‘Trke tovarov’, spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj.

Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.


Izvor: TZ Dugi otok

 

 
 
 

Video

Location

Dugi otok, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top