Description

Location : Rab, Hrvatska

         Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku  grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

         Rabska fjera se održava svake godine od 25. do 27. srpnja (ti su dani ujedno i dani sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora).  Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

         Posljednji dan Rabske fjere, 27. srpnja, ujedno je i dan sveca zaštitnika grada Raba, svetog Kristofora. Na taj se dan održavaju viteške igre Udruge rapskih samostreličara.
Tradicija viteških igara rapskih samostreličara ponovno je vraćena u život 1995., osnivanjem Udruge rapskih samostreličara (prvi puta viteške igre su održane 1364. godine). Uz viteške igre vraćeni su i kostimi iz srednjeg vijeka. Igre se održavaju nekoliko puta godišnje na Trgu sv. Kristofora u Rabu i to 9. svibnja (Dan grada Raba), 30. svibnja (Dan državnosti Republike Hrvatske), 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora – zaštitnika grada Raba – narodno slavlje i turnir rapskih samostreličara) te 15. kolovoza (blagdan Velike Gospe – narodno slavlje i turnir rapskih samostreličara).


Izvor: TZG Rab

 

 
 
 

Location

Rab, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top