Description

Website: : Vidi website
Location : Podstrana, Hrvatska

Podstrana je naselje i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smještena na jugoistočnom dijelu grada Splita, oko 7 kilometara od povijesne gradske jezgre. Prostorno se proteže na površini od 11,5 km², od podnožja planine Perun uz donji tok rijeke Žrnovnice na sjeverozapadu, do brežuljka Mutogras na jugoistoku. Obalni dio Podstrane proteže se 6 kilometara s nizom razvedenih šljunkovitih uvala i plaža.  Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, u Podstrani živi 10.403 stanovnika.

Prometna povezanost

          Podstrana je dobro prometno povezana sa Splitom i ostatkom Hrvatske. Do Splita se može doći autobusom, vlakom ili automobilom. Najbliži aerodrom je Zračna luka Split, udaljena oko 20 kilometara. Nautičarima koji stižu vlastitim plovilom na raspolaganju je marina hotela Le Meridien Lav. Marina raspolaže sa 74 veza u moru za plovila do 40 m dužine.

Klima

            Podstrana ima mediteransku klimu, s blagim zimama i toplim, suhim ljetima. Prosječna temperatura u siječnju je oko 10 °C, a u srpnju oko 26 °C.

Podstrana je  okrenuta prema jugozapadu, pa je Perunom zaštićena od snažnih i hladnih sjeveroistočnih vjetrova,  jače je izložena jedino maestralu koji za ljetnih sparina donosi ugodno osvježenje i udarima lebića koji redovito nekoliko puta godišnje zapuše njezinom obalom.

Povijest

Prvi poznati stanovnici Podstrane bili su Iliri, pripadnici plemena Dalmata. Krajem 1. stoljeća pr. Kr. Rimljani su na ovom živopisnom prostoru osnovali najstarije naselje pod nazivom Pituntium. Dolaskom Hrvata nicala su naselja na padinama brda koja se pitomo spuštaju do mora.

Podstrana se prvi put se spominje u 11. stoljeću, kao posjed splitskog nadbiskupa. U srednjem vijeku, Podstrana je bila važna trgovačka i kulturna središta.

U 16. stoljeću, Podstrana je bila pod mletačkom vlašću. U tom razdoblju, u mjestu je izgrađeno nekoliko značajnih povijesnih spomenika, kao što su crkva svetog Martina i franjevački samostan.

Što vidjeti i posjetiti?

           Danas je Podstrana popularno turističko odredište s bogatom poviješću i kulturom.  U mjestu se nalazi nekoliko značajnih povijesnih spomenika, kao što su: Crkva svetog Martina, izgrađena u 16. stoljeću te Franjevački samostan i crkva svetog Franje, izgrađeni u 15. stoljeću

           U Podstrani postoji široka ponuda restorana i konoba koji nude tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. U mjestu postoji mnogo različitih smještajnih kapaciteta, od apartmana i soba do vrhunskih hotela s 5 zvjezdica.


Photo: TZ Podstrana

 

 
 
 

Location

Podstrana, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top