Description

Location : Plaža Colentum, Put Gradine, Murter, Hrvatska

          Murter ima i arheološku plažu gdje se ljubitelji povijesti i kupaći koji ne vole gužve zaista mogu pronaći.  Na poluotoku Gradina, neposredno uz maritimnu rimsku vilu, uređena je prva arheološka plaža u Hrvatskoj. Arheološka plaža u duljini od dvjestotinjak metara uređena je pred ljeto 2017. godine. Uz nadzor arheologa i konzervatora, plaža je nasuta šljunkom, postavljeni su koševi za smeće, klupe i plutajuća zaštitna ograda. Također, postavljena je i informativna ploča sa uputama roniocima i svim znatiželjnim kupačima.
Prva sezona arheološke plaže bila je puna pozitivnih reakcija slučajnih ili namjernih kupača. Ova plaža trenutno je najveća plaža Murtera, a iza sezone nastavljeni su radovi u svrhu njenog daljnjeg uređenja. Naime, pod vodstvom Općine Murter- Kornati provodi se uređenje zapuštene šume i maslinika na području lokaliteta Colentum. Čišćenjem lokaliteta od žbunja i korova stvorit će se hladovina u koju se kupači mogu skloniti u vrućim ljetnim danima. Uz to, obnavlja se suhozid uz plažu te se uređuje put unutar granica suhozida, kako šetači i biciklisti ne bi ometali kupače i obrnuto.

         Ova plaža jedina je u Hrvatskoj koja objedinjuje povijest, arheologiju, oceanografiju te kulturni, sportski i rekreativni turizam. Njeno uređenje uvelike doprinosi valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum. Plan je kroz projekt Arheološko- rekreacijskog parka urediti podvodnu edukativnu arheološku stazu. Već sada su vidljivi brojni ostaci lučkog postrojenja Colentuma, posebno ostaci balastnog kamenja i amfora, a planirana buduća podvodna istraživanja na području uz maritimnu vilu zasigurno će nam otkriti nove detalje o ovom bogatom arheološkom nalazištu.


Izvor: Colentum info

 

 
 
 

Location

Plaža Colentum, Put Gradine, Murter, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top