Description

Location : Peroj, Hrvatska

         Peroj se nalazi na jugozapadnoj obali Istre, sjeverno od ribarskog mjesta Fažane. Okružen je maslinicima i vinogradima te pruža prekrasan pogled na Fažanski kanal i Brijunske otoke. Perojska obala sastoji se od vapnenačkih stijena i šljunčanih plaža koje se protežu od uvale Portić i Marić do Dragonere.

U zapadnom dijelu Peroja se nalaze srednjovjekovna crkva sv. Stjepana, crkva sv. Spiridona i crkva sv. Foške. Perojci su poznati po svojim kvalitetnim maslinovim uljima i vinima. Tradicija maslinarstva u Peroju seže nekoliko stoljeća, a nekadašnji običaj da mladići prije vjenčanja moraju zasaditi 40 maslinovih sadnica govori o važnosti ovog sektora za lokalnu zajednicu.

Povijest

          Peroj, poznat već od doba Rimljana pod imenom Praetoriolum ili Casale Petriolo kao ljetovalište, spominje se 1197. godine kao naselje pod imenom Pedrol. Međutim, nema podataka o tome tko je tada živio u Peroju.

U 12. stoljeću, Istra je bila pogođena kugom i kolerom koje su uništavale njezino stanovništvo. Tada je umrlo oko dvije trećine stanovništva. Mletačka Republika pokušala je naseliti Istru, uključujući i Peroj u kojem su stanovnici izumrli. Pokušali su ga naseliti bolonjskim seljacima i obrtnicima, te u dva navrata grčkim porodicama s Cipra i Peloponeza, ali bezuspješno jer se oni nakon kraćeg vremena vraćaju u svoje postojbine. 21. srpnja 1657. godine, u Peroj se doseljava 15 porodica iz Crne Gore.

Najvažniji dokument iz toga vremena, koji nažalost više ne postoji, je “Perojska povelja” kojom se ovo selo, okolni pašnjaci i šume dodjeljuju doseljenicima iz Crne Gore “za sve vjekove”.


 

 
 
 

Location

Peroj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top