Description

Location : Pećinski park Grabovača, Kaniža, Perušić, Hrvatska

         Pećinski park Grabovača koji djeluje na području Perušića jedini je pećinski park u Europi. Na relativnoj maloj površini (1,5 km²) nailazimo na 8 špilja i jednu jamu, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – 3 špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt pećinskog parka. Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. O špilji Samograd je objavljena prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj 1889. g. Rubnim dijelovima parka protječe krška ljepotica – rijeka Lika, najveća Hrvatska ponornica s dužinom od 78 km.

        Osim speleoloških objekata, 4 tipa staništa su ugrožena i zaštićena na europskoj razini. U raznolikosti flore ovog područja ističe se 118 biljnih vrsta, tri vrste su zaštićene na nacionalnoj razini (orhideje), a šest vrsta se smatra endemima hrvatske flore. Od životinja je zaštićeno 39 vrsta, a treba istaknuti i prisustvo dvije velike hrvatske zvijeri – vuk i mrki medvjed. Važno je i spomenuti da se na području Grabovače nalaze 4 izvora pitke vode i rijeka Lika – najduža hrvatska ponornica. Prema arheološkim istraživanjima suživot ljudi i prirode na ovom području traje više tisuća godina pa park obiluje i kulturno-povijesnom baštinom – Stari grad Perušić iz 11. st. i gotička crkva Sv. Križa iz 13. st. Zbog raznolikost terena područje parka namijenjeno je i za rekreativne aktivnosti: planinarenje, trail i treking, plivanje, vožnje čamcima ili biciklima (na području Općine Perušić označeno je 240 km biciklističkih staza po održavanim cestama ili zahtjevnim „divljim“ stazama).

Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje. Grabovača je jedini takav park u Hrvatskoj.

         Pećinski park Grabovača nalazi se 2,5 km od centra Perušića. Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom.

          Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag. U Parku su razvijeni raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i edukativnih programa, pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, splavarenja rijekom Likom, vožnje kajacima, sportskih terena, do turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

KONTAKT INFO
Trg popa Marka Mesića 2, 53202, Perušić
+385 53 679 233
+385 99 212 7587
info.grabovaca@gmail.com
http://pp-grabovaca.hr/


Izvor: Lika Destination

 

 
 
 

Location

Pećinski park Grabovača, Kaniža, Perušić, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top