Description

Location : Otok Ošljak, Hrvatska

          Ošljak ili Lazaret  je najmanji nastanjeni otok (površina oko 0,332 km km²) na hrvatskoj obali Jadrana u istoimenom naselju živi tridesetak stanovnika.

Nalazi se u Zadarskom kanalu udaljen oko 780 metara od mjesta Kali, te oko 940 metara od mjesta Preko na otoku Ugljanu i pripada općini Preko. Dužina obalne crte je 2,41 km, a najviši vrh visok je 89 m. Naselje Ošljak proteže se na dijelu morske obale od otprilike 950 metara duljine i u dubini od prosječno 70 metara od obalne crte.

        Ošljak je nastanjen još od antike. U 6. stoljeću na otoku je izgrađena crkvica sv. Marije, koja je danas zaštićeno kulturno dobro. Otok je bio naseljen i u srednjem vijeku, o čemu svjedoče ostaci vjetrenjače iz 16. stoljeća.

        Ošljak pruža brojne mogućnosti ribolova i ronjenja, a samo mjesto je primjer tradicionalne mediteranske arhitekture, u kojem se nalazi crkvica sv. Marije iz 6. stoljeća, kao i mlin vjetrenjača iz 16. stoljeća. Pješačka staza na otoku duga je dva kilometra, a prolazi uz svjetionik i ostatke vjetrenjača – mlinova iz 16. stoljeća. Ošljak je 1985. godine proglašen park šumom.

S kopnom i otokom Ugljan  je  povezan trajektom linijom sa Zadrom (Gaženica) i Prekom.


 

 
 
 

Location

Otok Ošljak, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top