Description

Location : Otok Lopud, Lopud, Hrvatska

        Lopud je otok s istoimenim naseljem i malom lukom koji pripada skupini Elafitskih otoka, smještenih sjeverozapadno od Dubrovnika. Površina otoka je 4,63 km2 dug je oko 4,5 km i širok do 2 km. Reljefno se izdvajaju dva usporedna vapnenačka bila; više, sjeveroistočno bilo (216 m) strmo se spušta prema moru, pa je sjeveroistočna obala teže pristupačna. Kao produženje tih bila na sjeverozapadu je hrid Sveti Mihajlo, a na jugoistoku Mali i Veliki Skupio i otočić Skupio.

Po sredini otoka pruža se dolomitna udolina s maslinama, vinovom lozom i južnim voćem; njezini krajnji potopljeni dijelovi tvore na sjeverozapadu uvalu Lopud, a na jugoistoku uvalu Šunj. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, ribarstvom i turizmom. Jedino naselje na otoku je Lopud, leži na unutrašnjem dijelu istoimene uvale a na čijem je kraju smještena prostrana šljunčana plaža.

Povijest

U antici grčko (Delaphodia), zatim rimsko naselje (Lafota), Lopud je od XI. st. u sastavu Dubrovačke Republike; od 1457. sjedište knežije. U XV. st. otok naseljavaju prebjezi iz krajeva pod Turcima. Lopuđani su se rano orijentirali na pomorstvo. Svojim brodovima sudjelovali su u XVI. st. u ratnim pohodima španjolskih vladara na Tunis, Alžir, Portugal i Englesku, pa je u narodnu predaju ušla uzrečica o trista Vica udovica poginulih pomoraca s Lopuda (pjesničku verziju legende dao je Antun P. Kazali).

Što posjetiti

Najstariji spomenici otoka jesu ruševine predromaničke crkvice sv. Ilije (zidna slika), sv. Petra, sv. Nikole, sv. Maura i sv. Ivana (fragmenti pleterne ornamentike). *

Uvalu Lopud branile su dvije tvrđave: jedna na poluotoku, a druga (Sutvrač, iz 1563.) na podnožju najvišeg vrha. Na ulazu u luku je crkva Sv. Trojstva (XVI.-XVII. st.).

Nad lukom je franjevački samostan s klaustrom iz 1483., napušten 1808. U samostanskoj crkvi sv. Marije od Špilice čuvaju se: poliptih venecijanskog slikara Pietra di Giovannija (1523.), triptih iz radionice Nikole Božidarevića, dijelovi poliptiha Girolama da Santacrocea, Raspeće, rad člana venecijanske obitelji Bassano, slika Marija u vijencu cvijeća, rad flamanskoga baroknoga slikara, rezbarena korska sjedala iz XV. st.

Uz obalu je obnovljeni ljetnikovac Đorđić (kasnije Mayneri) s lijepim parkom, napušteni dominikanski samostan, građen u prijelaznom stilu iz gotike u renesansu (1482.). Na dominantnom položaju iznad mjesta stoje ruševine Kneževa dvora, jednokatne gotičke građevine s terasastim vrtom.

Na jugoistočnoj strani otoka je uvala Šunj s crkvom Gospe od Šunja (iz XII. st., dograđivana do XVII. st.) s drvenim rezbarenim glavnim oltarom; u crkvi se čuvaju slike: Majka Božja s djetetom (Jacopo Palma st.), Sveta obitelj, Navještenje (ranobarokni umbrijski slikar), dijelovi poliptiha Mateja Junčića iz 1452.


 

 
 
 

Location

Otok Lopud, Lopud, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top