Description

Date : 16. prosinca 2022.
Location : Otok Olib, Olib, Hrvatska

         Otok Olib s istoimenim naseljem dio je zadarskog arhipelaga i nalazi se istočno od otoka Silbe te zapadno 25 nm od Zadra. Okružen je lijepim malim otocima koji skrivaju brojne uvale i pružaju siguran zaklon po svim vjetrovima. Olib je naseljen još od doba antike: pod nazivom Aloip spominju ga Strabon i Konstantin VII. Porfirogenet.

           Na zapadnoj obali otoka se nalazi najveća uvala i luka Olib, dok se na istočnoj strani nalazi luka Slatinica s najljepšom pješčanom plažom na otoku. U uvali Banjve se nalaze ostaci naselja iz rimskog doba, kao i trobrodne crkve sv. Pavla i samostana pustinjaka koji je napušten krajem 12. st., a uvala Svetog Nikole s istoimenom crkvicom zaklonjena je od svih osim južnih vjetrova i pogodna je za sidrenje. Nad mjestom dominira kula Kaštel koja datira iz 16. stoljeća. Otok Olib je jedan od najnižih u zadarskoj otočnoj skupini te mu najveći vrh Kalac iznosi svega 74 m.

Stanovnici otoka se uglavnom bave se poljoprivredom, stočarstvom i maslinarstvom, a pomalo i ribarstvom.  Otok Olib pravi je izbor za ljubitelje prirode koji se žele odmoriti od bučne svakodnevice i nauživati kristalno čistog mora i sunca.

Povezanost

         Otok je povezan s kopnom (Zadar) svakodnevnim trajektnim ili katamaranskim linijama. Osim sa Zadrom povezan je i s Malim Lošinjom te okolnim otocima (Silba, Premuda.). Neko vrijeme je postojala katamaranska linija koja ga je povezivala i s Rijekom, Rabom, Pagom, ali je ona ukinuta. Na otok je dozvoljen dolazak automobilom, no pošto na otoku nema asfaltiranih prometnica, vožnja otokom nije dozvoljena. Moguće je jedino parkirati vozilo na otoku.

Plaža Slatnica

            Jedna od najljepši uvalu na otoku Olibu je zasigurno uvala Slatinica, kojoj je pristup moguć morem ili šetnjom kroz šumu od naselja Oliba. Slatinica je izrazito plitka uvala i pravi netaknuti prirodni raj. Obala je kombinacija pijeska i kamena, a morsko dno je potpuno pješčano. Na ovoj plaži se satima možete odmarati u plićini, a dovoljno je velika da posjetitelji jedan drugom ne narušavaju mir. Uživajte brćkajući se u plićaku s  pogledom na otok Pag i veličanstveni Velebit. Pličine Slatinice idealne su za zaigrati popularni picigin, ili koji drugi morski sport.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Otok Olib, Olib, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
  • Rijeka, Hrvatska
  • Park mladeži, Split, Hrvatska
Top