Description

Location : Otok Silba, Silba, Hrvatska

         Silba je otok zapadno od Zadra koji administrativno pripada Općini Zadar i Zadarkoj županiji. Pruža se u pravcu sjever-sjeverozapad – jug-jugoistok. Na najužem dijelu otoka, negdje na polovici širok je samo 700 m. Ima oblik bata, kojem je šira strana na sjeveru. Na zapadu se nalazi u uvali Žalić, a na istoku u uvali/lučici Silbi. Mjesto ima oko tristotinjak stalnih stanovnika dok dolaskom gostiju u ljetnim mjesecima stanovništvo otoka naraste za nekoliko tisuća.

Silba je najsjeverniji dalmatinski otok (pa ga nazivaju i ‘vratima Dalmacije’) površine samo 15 km2. Ima samo jedno, istoimeno naselje koje se smjestilo na najužem dijelu otoka izuzev uvale Paprenica na sjeverozapadu otoka koja ima 12-ak kuća   Do njega možete doći katamaranom ili trajektom iz Zadra, Lošinja ili Pule.

Na otoku nema automobila, zapravo, nema nikakvih vozila osim pokojeg traktora koji služe za opskrbu trgovina. Ovdje vladaju pješaci pa je Silba idealno mjesto za sve one traže miran odmor, daleko od buke, vreve i užurbane svakodnevice. U mjestu se može pronaći nekoliko kafića, restorana i konoba, a svaki kutak otoka pruža nezaboravno iskustvo te mnoštvo prirodnih i kulturnih zanimljivosti. Najpoznatiji kulturni spomenik je Toreta ili ”Toranj ljubavi”.

Silbu krasi šumovita unutrašnjost, prekrasne plaže i čisto, modro more. Obala otoka je bogata šljunčanim i pješčanim uvalama s nekim od najljepših plaža na Jadranu. Najveća i najpoznatija je Šotorišće na južnoj strani otoka. Pjeskovito dno daje joj prekrasnu tirkiznu boju koja će vas očarati. No, osim nje, Silba krije još puno divnih uvala i plaža koje možete svakodnevno otkrivati i na njima uživati.


 

 
 
 

Location

Otok Silba, Silba, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top