Description

Location : Novigrad, Zadarska županija, Hrvatska
OpisPovijestNaselja

          Novigrad je slikoviti povijesni dalmatinski gradić smješten na južnoj obali Novigradskog mora u dugom strmom zaljevu 33 km sjeveroistočno od Zadra, izgrađen na ostacima tvrđave iz 13. stoljeća na vrhu strmog brijega iznad grada.

Općina Novigrad je smještena u sjeveroistočnom dijelu Zadarske županije. Sa sjeverne strane naslanja se na akvatorije Novigradskog i Karinskog mora, dok se s južne strane razgraničava sa ravnokotarskim prostorom grada Benkovca. U sastavu općine Novigrad nalaze se tri naselja: Novigrad, Pridraga i Paljuv. Da bi se razlikovao od drugih mjesta s imenom Novigrad, koriste se i nazivi Novigrad zadarski i Novigrad dalmatinski.

Novigrad je i popularna turistička destinacija, osobito među obiteljima s djecom. Grad nudi brojne mogućnosti za rekreaciju i zabavu, uključujući kupanje, sunčanje, šetnje u prirodi, biciklizam i druge aktivnosti.

U blizini Novigrada se nalazi Nacionalni park Paklenica, jedno od popularnih turističkih odredišta u Hrvatskoj.
Ako tražite mirnu i opuštenu destinaciju za odmor, Novigrad je odlična opcija.


        Novigrad ima bogatu povijest koja seže sve do brončanog doba s gradinskim naseljem na mjestu današnje tvrđave. Utvrda i naselje nastavili su život i u rimsko doba, kao i nakon doseljenja Hrvata u današnju domovinu u 7. stoljeću. Grad je izgrađen na ostacima tvrđave iz 13. stoljeća. Ime je dobio po rimskoj kuli koju su obnovili hrvatski knezovi Kurjakovići u 13. stoljeću.
O bogatoj povijesti naselja svjedoči i nekoliko arheoloških nalazišta, uključujući ostatke rimske vile rustice i benediktinske opatije.

Tijekom građanskog rata za hrvatsko-ugarsko prijestolje koji se vodio između Ladislav Napuljskog i Žigmunda Luksemburškog, u novigradskoj tvrđavi su bile zatočene hrvatsko-ugarska kraljica Marija Anžuvinska i njena majka Elizabeta Kotromanić, žena Ludovika I. Anžuvinca i kći bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića. Elizabeta je tu i umrla, a vjeruje se da je bila smaknuta, to jest, zadavljena. To turbulemtno razdoblje opisao je August Šenoa u svom romanu “Kletva”. Po legendi je kraljica Elizabeta u zatočeništvu izvezla kraljevski plašt – «Planitu», koja se čuva u župnoj crkvi Sv. Marije u Novigradu..

Prigrada, Novigrad zadarski

          Pridraga je naselje u općini Novigrad u Zadarskoj županiji. Smješteno je na Jadranskom moru, oko tridesetak kilometara sjeverno od Zadra i 7 km jugoistočno od Novigrada. Prema popisu iz 2021. godine, u Pridragi živi 1.346 stanovnika. Selo je poznato po svojim lijepim šljunčanim plažama, čistom moru i mirnoj atmosferi.   […]

           Paljuv je malo selo s nešto više od 300 stanovnika smješteno u čarobnom prirodnom okruženju nedaleko Novigrada. Ovo selo pripada Općini Novigrad, u Zadarskoj županiji.
Paljuv svoje goste dočekuje u modernim apartmanima i kućama za odmor. Vrijedni domaćini rado će vas ponuditi vlastitim ekološki uzgojenim voćem i povrćem i počastiti vas tradicionalnim klapskim pjevanjem karakterističnim za dalmatinski kraj.

 

 
 
 

Location

Novigrad, Zadarska županija, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top