Description

Location : Nerežišća, Hrvatska

          Nerežišća su općina i selo na otoku Braču, smješteno na križanju glavnih cesta otoka te uz najveće bračko polje.  Nerežišća leže 382 metra nad morem, podno nekadašnje utvrde Grace, na kamenom obronku Grižice. Populacijski je jedna od najmanjih otočkih općina s manje od 1000 stanovnika u Nerežišćima i pripadajućim joj naseljima Donjem Humcu i Dračevici. Teritorijalno joj pripada i naselje Murvica, nedaleko od Bola

Među glavnim znamenitostima Nerežišća je crkva Gospe od Karmela, okružena skladnim skupinama bogato ukrašenih plemićkih kuća građenih od kamena. Mjesto poseban mediteranski štih daju težačke  kamene kućice za stanovanje, uske uličice tipične za gradnju u ovom području Dalmacije.  Mjesto je nekada bilo središte uprave i gospodarstva na otoku, a na njemu su stolovali brački knezovi.

Tijekom proslave Sv. Margarite, zaštitnice Nerežišća, održava se Memorijal “Frane Senjković”, sportsko-turistička atrakcija koja uključuje igru baluna o ruke, koja se nekada igrala na otocima Mediterana. Ova originalna aktivnost vrijedi vidjeti i doživjeti.

Donji Humac

           Donji Humac je jedno od najstarijih sela na otoku Braču, smješteno u središnjem dijelu otoka, oko dva kilometra sjeverozapadno od Nerežišća kojima i pripada. Prvi put se spominje 1375. godine. U blizini sela nalazi se špilja Kopačina, najstarije poznato ljudsko prebivalište na Braču. Tu su pronađeni tragovi života od 8. do 3. tisućljeća prije Krista, pa neki arheolozi smatraju da je to najstarije ljudsko naselje u Dalmaciji. Nedaleko odatle nalazi se crkva sv. Ilije koja datira iz 10. stoljeća, a sagrađena je na ostacima rimskog mauzoleja.

Selo je također poznato po cijenjenom bračkom bijelom kamenu, koji je utjecao na njegov razvoj i nastavlja biti tradicija u regiji, dajući vješte klesare i kipare. Mnogi stariji stanovnici bave se poljoprivredom, uzgojem domaćih životinja i lovom, dok se mlađi naraštaji mogu baviti klesarstvom, ugostiteljstvom ili potražiti zaposlenje u obližnjim Nerežišćima.
Naselje se ističe lijepim starim kamenim kućama i zgradama, očuvanom tradicijom i raznim narodnim običajima. Ima oko 160 stalnih stanovnika.”

Dračevica

         Ovo malo bračko naselje smjestilo se na cesti koja vodi od Nerežišća prema Milni. U zadnje vrijeme sve se više  urbanizira, budući da se  uređuju kuće u vlasništvu stranih državljana koji su prepoznali njezin potencijal za miran odmor.

               Stalno je nastanjena sa 100-njak ljudi, koji se uz obradu kamena bave i obradom vinove loze, maslina i ostalih mediteranskih biljnih kultura. Stara jezgra je izgrađena u mediteranskom stilu sa glavnim trgom u središtu mjesta te brojnim uličicama koje vode prema kućama.


 

 
 
 

Location

Nerežišća, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top