Ložišća, Milna, otok Brač

Description

Location : Ložišća, Hrvatska

        Ložišća je mjesto na otoku Braču, administrativno je u sastavu općine Milne. Ložȋšća se nalazi na zapadnoj strani otoka Brača, nekoliko kilometara od mora prema unutrašnjosti otoka. Naselje su u XVII. stoljeću osnovale obitelji iz susjednih Bobovišća  a s obzirom na to da se brže razvijalo od starijih Bobovišća i da je stanovništvo vrlo brzo brojčano preraslo Bobovišća, nazivana su Vȅlo Selȍ, a Bobovišća Mõlo Selȍ.

        Ondje nalazimo i neke znamenitosti: župna crkva sv. Ivana i Pavla iz 1820. godine; raskošni zvonik Ivana Rendića iz druge polovice XIX. stoljeća; ranoromanička crkvica Gospe Stomorice (Stomȍrica); kuća (izgledom palača) obitelji Nazor sagrađena koncem XVIII. ili početkom XIX. stoljeća; Most Franje Josipa, zanimljiv spomenik izgrađen za vrijeme austrijske uprave. U XIX. stoljeću naselje je imalo oko 800 stanovnika, početkom XX. stoljeća oko 1500, i otada se broj stalno smanjuje pa danas ima oko 150 duša. Ložišćani se bave zemljoradnjom, poljoprivredom, uzgojem stoke. Iako naselje izumire u svakome smislu, osjeća se onaj „starinski duh“ koji živi u pučkim pobožnostima, procesijama, u starome liturgijskome pjevanju, u danima poklada te u božićnome vremenu u tradicijskim običajima. Živ je i dobro se sačuvao ložiški govor koji se pokazuje kao čvrst sustav, pa i u mlađega naraštaja.

        Ložišća ili Velo Selo podignuta su na kapelaniju 1831., a zasebna župa odvojena od boboviške postala su 1909. godine. U Ložišćima je muška osnovna škola osnovana 1855., a hrvatski je kao nastavni jezik uveden 1880. godine. Godine 1873. mjesto je imalo liječnika i dvije primalje.

Crkva sv. Ivana i Pavla

            Župna crkva sv. Ivana i Pavla smještena je u središnjem dijelu sela na donjem rubu Vele bande. Glavno pročelje s trolisnim završetkom građeno je pravilnim klesancima. Na glavnom portalu u plitkom reljefu su motivi rombova, rozeta i srca Isusovog, iznad profiliranog vijenca je urezana god. 1820. Unutrašnjost je masivnim kamenim stupovima razdijeljena na tri broda, a srednji brod je pokriven zrcalnim stropom s visokom gušom. Sjeverno od crkve na uzdignutom terenu ističe se neostilski raskošni  zvonik izrađen po nacrtu kipara Ivana Rendića 1888. godine.


Wikipedia

 

 
 
 

Location

Ložišća, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top