Description

Website: : Vidi website
Location : Jastrebarsko, Hrvatska

Grb Jaske

         Jastrebarsko je šarmantni gradić smješten na pola puta između Zagreba i Karlovca, na pola puta između urbanog i ruralnog, na pola puta između mira i gradske vreve, a te puteve spaja u jedan idilični kraj s posebnom dušom i domaćom atmosferom. Jaskanski kraj jedan je od najočuvanijih dijelova prirode i pitoresknih sela i predstavlja istinski biser Zagrebačke županije i Hrvatske. Okružen osunčanim vinorodnim brežuljcima, na kojima su se smjestila brojna obiteljska gospodarstva, izletišta, šume i mnoge druge ljepote, idealno je mjesto za odmor i uživanje u prirodi.

Jaska, kako stanovnici nazivaju svoj grad je jedno od najznačajnije vinogradarsko područje središnje Hrvatske, a istovremeno i značajno gospodarsko, obrtničko i turističko središte.

U gradu Jastrebarskom i njegovih 58 prigradskih naselja živi oko 16 000 stanovnika. U ovom životopisnom gradiću možete pronaći baš sve što će nahraniti Vaše srce i dušu, pitoreskne krajolike koji će Vas zagolicati svojom ljepotom, možete se osvježiti čistom izvorskom vodom, punim plućima udahnuti svježinu šuma, posjetiti ostatke prošlosti, dvorce i mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika te puno, puno vinograda diljem Plešivičke vinske ceste… a ponegdje možete naletiti i na jastreba po čijim je uzgajivačima (jastrebarima)  grad dobio ime.

U Jastrebarskom i okolici ima mnogo zanimljivih mjesta koja vrijedi posjetiti. Među njima su:

  • Plešivička vinska cesta – ova cesta je poznata po svojim vinogradima i vinarijama koje nude degustacije vina i obilaske vinograda.

  • Muzej Jastrebarsko – muzej se nalazi u staroj gradskoj jezgri i nudi zanimljive izložbe vezane uz povijest grada.

  • Perivoj dvorca Erdödy –  nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i primjer je engleskog pejzažnog perivoja.

  • Crkva sv. Nikole – ova crkva iz 17. stoljeća jedna je od najstarijih građevina u gradu.

  • Park prirode Žumberak – ovaj park prirode nalazi se u blizini Jastrebarskog i nudi prekrasne krajolike, šume i planine.

Osim povijesnih i prirodnih atrakcija, Jastrebarsko organizira razne kulturne događaje i festivale tijekom godine. To uključuje Jaskansku berbu grožđa, koja slavi lokalnu vinsku kulturu, kao i koncerte, izložbe i tradicionalne folklorne nastupe. Jastrebarsko je šarmantni gradić  koji kombinira svoje povijesno naslijeđe, prirodnu ljepotu i vinsku tradiciju kako bi posjetiteljima pružio jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Klima i povezanost

             Klima je umjereno kontinentalna, odnosno umjereno topla kišna klima u kojoj je srednja temperatura najhladnijeg mjeseca u godini viša od – 3°C, a niža od 18°C. U području s ovim tipom klime rastu šume i ovakvo  područje je posebno pogodno za poljodjelstvo i vinogradarstvo.

Grad je izvrsno prometno povezan jer leži uz autocestu Zagreb – Karlovac, zatim na regionalnoj cestovnoj prometnici te uz željezničku prugu, a prometnoj povezanosti pogoduje i blizina zračne luke.

 

 
 
 

Location

Jastrebarsko, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

 • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
 • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
 • Dominikanski samostan i crkva ...
 • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
 • Čilipi, Hrvatska
Top