Description

Location : Ivanjski krijes, Gornja Gaza, Karlovac, Hrvatska

        Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

     Najstariji zapis o Ivanjskom krijesu u Karlovcu datira iz 1779. godine. Lokacija paljenja krijesova od tada se nije promijenila. Prvi krijesovi zapaljeni su na polju pored rijeke Kupe na predjelu Struge na Gazi, a običaj je ubrzo započet i na drugoj obali na Baniji. Vječno rivalstvo Banije i Gaze, susjeda s lijeve i desne obale Kupe, time je dignuto na novu razinu i takmičarski duh se rasplamsava svake godine u noći uoči Ivanja. Gažani i Banijci natječu se od tada u veličini, ljepoti i trajanju izgaranja krijesova.

       Od 1966. godine Kupski krijesovi, kako su se tada zvali, prestaju biti tek svečanost dvaju gradskih četvrti, a glas o njima nadaleko se širi. Brojne goste iz Hrvatske i inozemstva dočekuje vesela pjesma i ples, potezanje konopca između Gažana i Banijaca, vožnja čamcima, letovi balona i zmajeva, brojne poslastice, raskošni vatromet. Svetkovina traje dugo u noć, sve dok tinja i posljednja iskra krijesa.


Izvor: TZ Karlovac

 

 
 
 

Location

Ivanjski krijes, Gornja Gaza, Karlovac, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top