Description

Location : Rogoznica, Hrvatska

         Crkvica svetog Nikole smještena je u uvali Lozica sjeverozapadno od poluotoka Rogoznice, u dijelu zvanom Staro selo ili Vecchia Rogoznica. Ovaj iznimno zaštićeni spomenik sakralne baštine datira s početka 14. stoljeća premda arheolozi i povjesničari smatraju da je starija. Crkvica je orijentirana u pravcu istok-zapad, pravokutnog je oblika u tlocrtu s polukružnom apsidom na istočnoj strani s izrazitim obilježjima gotike. Posebna je zanimljivost da je škropionica smještena izvan crkve, lijevo od ulaznih vrata.

Nekoć je služila kao župna crkva precima današnjih stanovnika, koji su zajedno s franjevcima doselili iz Bosne oko 1301. pred turskim osvajačima, do preseljenja na otok oko 1601.g. Danas se u crkvici služi misa za blagdan Sv. Nikole, 06. prosinca.

Oko crkvice je starohrvatsko groblje iz 13. stoljeća s neobičnim nadgrobnim spomenicima. Na stećcima s lunarnim i astralnim simbolima nalazimo još i prikaze alata karakteristične za ove i obližnje krajeve. Posebno je zanimljiva ploča na kojoj su vidljivi tragovi natpisa na latinskom pisanom goticom što je neuobičajeno kao i one na kojima je sedmokraka zvijezda, vrlo rijetko susretanu kako na nadgrobnim pločama i stećcima, tako i na drugim prikazima.


Izvor: TZ Rogoznice

 

 
 
 

Location

Rogoznica, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top