Description

Date : 21. veljače 2022.
Location : Crkva Sv. Križa, Nin, Ulica Petra Zoranića, Nin, Hrvatska

        Crkva Sv. Križa, u Ninu prozvana je najmanjom katedralom na svijetu, najvrjedniji je sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i jedan od ninskih simbola. Položajem i ljepotom dominira prostorom na kojem se nalazi. Izgrađena je u 9. stoljeću, u razdoblju ranog kršćanstva. Nalazi se pokraj župne crkve u Ninu, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Krakovi su presvođeni kubastim svodom, vanjski dio je ukrašen nizom slijepih niša, dok je kupola nepravilnog elipsoidnog oblika koji se prema vrhu suzuje a s vanjske strane ukrašena slijepim nišama.

         Dugačka je 7,80 m, široka 7,60 m, visoka 8,20 m (unutarnje mjere) a debljina zidova je 57 cm. Izgrađena je na ostacima antičkih kuća čiji su ostaci i danas vidljivi. U doba hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela obližnjega kneževa dvora. Oko crkve je otkriveno mnogo srednjovjekovnih grobova. Na nadvratniku s donje strane nalazi se ime župana Godečaja (Godeslava) za koji se drži da „najstariji poznati nam natpis hrvatskoga vremena”. Ona je jedini sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas.

       Crkvica je zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti, svojevrsni kalendar pa se po sunčevim zrakama može odrediti točan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija), što je na prvi dan ljeta polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti.


 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Crkva Sv. Križa, Nin, Ulica Petra Zoranića, Nin, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top