Description

Location : Nin, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiDogađanjaPlaže

           Nin je gradić, smješten na obali Jadranskog mora oko 15 km. sjeverozapadno od Zadra. Administrativno pripada Zadarskoj županiji.  U sastav grada Nina ulazi 6 naselja, to su: Grbe, Nin, Ninski Stanovi, Poljica-Brig, Zaton i Žerava.

       Centar drevnog grada je otočić, promjera 500 m, povezan s kopnom dvama mostovima, nastao na pješčanom sprudu nekadašnjeg ušća rječice Miljašić Jaruge u more. Sa sjeverne strane okružen je pješčanim sprudom i vikend naseljem Ždrijac, s istočne strane se nalazi solana a na južnoj i zapadnoj strani se nalazi noviji dio samog mjesta. Nin se prostire u nekoliko formiranih zona: povijesni otok, vikend naselje Ždrijac, novi dio Nina, Bilotinjak i Ninske Vodice.

          Nin su priroda i ljudi učinili ugodnim i zanimljivim gradićem za ugodan odmor. Prepun bogate povijesne  baštine, Nin se smatra najstarijim hrvatskim kraljevskim gradom te koljevkom hrvatske državnosti. U Ninu je jedna od najmanjih katedrala na svijetu te krunidbena crkva sv. Nikole. Uz sve to Nin ima jednu od najljepših plaža te očuvan i predivan prirodni okoliš. Poznato je ljekovito blato koje liječi mnoge bolesti. Ima i solanu u kojoj se proizvodnja i danas temelji na tisućljetnoj tradiciji.

Bogati arheološki nalazi iz ninske povijesti mogu se vidjeti u muzejima te su u povijesnom nizu duboko isprepleteni sa sadašnjošću najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada i kolijevke hrvatske države. Bogata povijest i dinamična sadašnjost rijetko su kada i rijetko gdje toliko isprepleteni i u turističku ponudu ugrađeni s jednom željom: da imate što vidjeti, u čemu uživati i zbog čega se vraćati.

Ljekovito blato

Jeste li znali da se u Ninu nalazi najveće nalazište ljekovitog blata u Hrvatskoj od 120.000 m3. Stoga je Nin pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu još 1960. upisan kao talasoterapijsko lječilišno mjesto i nalazište morskog peloida u Sjevernoj Dalmaciji s ljetnom klinikom na otvorenom za terapiju s peloidom. Lokalitet peloida – blata nalazi se usred Ninske lagune u blizini najdulje pješčane plaže u Hrvatskoj, Kraljičine plaže, čiju su blagotvornu učinkovitost na ljudsko zdravlje prepoznali još i stari Rimljani.

Povijest

Nin ima jako dugu povijest, čak 3000 godina dugu povijest Osnovalo ga je ilirsko pleme Liburni u 9. stoljeću pr.n.e. pod nazivom Aenona i upravo se ovdje zahvaljujući arheološkim iskopinama može pratiti razvitak liburnske kulture.  Naselje je bilo na otočiću okruženo bedemima, a kuće su bile izgrađene tehnikom suhozida.

Za vrijeme rimske vladavine on je važan municipij i pomorska luka. Ostaci kuća i mozaici svjedoče da se ovdje ugodno, i za one prilike, bogato živjelo. Radi trgovine sagrađena je velika luka smještena na području današnjeg Turističkog naselja Zaton. Najznačajniji kompleks iz rimskog doba je forum s kapitolijem. Tu se nalazio monumentalni hram koji je po veličini bio jedan od najvećih na našim prostorima. O stupnju razvijenosti govori podatak da je Nin u rimskom vremenu također imao vodovod, a pored javnih važnih građevina pretpostavlja se da je imao terme i amfiteatar.

Već početkom 1. st. pr. n. e. slabi Liburnski utjecaj a zamjenjuje ga rimski kada se pojavljuje i drugo ime za Nin, Enona. Za vrijeme rimske vladavine Nin  je važan municipij i pomorska luka.   Radi trgovine sagrađena je velika luka smještena na području današnjeg Turističkog naselja Zaton. Najznačajniji kompleks iz rimskog doba je forum s kapitolijem. Tu se nalazio monumentalni hram koji je po veličini bio jedan od većih na ovim prostorima.

Doseljavanjem Slavena i Hrvata na ove prostore Krajem 6. st i početkom 7. st Nin postaje njihovo prvo političko, kulturno i vjersko središte. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara Nin je jedna od njihovih prijestolnica iz koje upravljaju državom, a isto tako i važna ratna i trgovačka luka.
Gubitkom državne samostalnosti Nin kao i cijela Hrvatska pada pod mađarsku krunu.

Nin najjasnije određuje i povezuje s današnjicom činjenica da je bio prvo političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne Hrvatske. Nin je također, najstariji hrvatski kraljevski grad, stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara: knezova Višeslava, Trpimira i Branimira, kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV., Zvonimira, knezova Šubića Bribirskih i dr.  Nin je bio biskupija od 9. – 19. st. Ninski biskupi značajni su za hrvatsku crkvu, među kojima se najviše ističe Grgur Ninski, borac za očuvanje hrvatskog narodnog pisma glagoljice.

U dugom povijesnom toku Nin je nekoliko puta stradavao pa se iznova uzdizao, a potpuno je razoren 1646. godine kada ga je Venecija žrtvovala kako bi spasila tadašnju tvrđavu Zadar pred turskim osvajanjima. I tada je kraj, kao toliko puta ranije, bio i novi početak.

Muzej ninski starina

           Ako se želite u kratkom vremenu upoznati sa povijesti Nina, savjetujemo obilazak Muzeja ninskih starina čiji je postav izložen u sedam zasebnih prostorija. Obuhvaćena su sva važnija povijesna razdoblja razvoja Nina, a svako od njih podijeljeno je u više tematskih cjelina te popraćeno bogatom arheološkom građom, tematskim i predmetnim legendama, […]

Crkva svetoga Križa, Nin

        Crkva Sv. Križa, u Ninu prozvana je najmanjom katedralom na svijetu, najvrjedniji je sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i jedan od ninskih simbola. Položajem i ljepotom dominira prostorom na kojem se nalazi. Izgrađena je u 9. stoljeću, u razdoblju ranog kršćanstva. Nalazi se pokraj župne crkve u Ninu, a oblikom podsjeća […]

Crkva sv. Nikole, Prahulje kod Nina

        Crkva sv. Nikole je predromanička crkva izgrađena krajem 11. stoljeća. Nalazi se na polju Prahulje između Nina i Zatona. Iznimno je važna za vladare iz hrvatske dinastije i za povijest drevnog grada Nina. Crkvica je izgrađena na zemljanom humku koji se uzdiže iznad prostranog polja i upravo na ovom mjestu možete […]

Tradicionalno hodočašće na Gospin otočić

           Ukazanje Gospe od Zečeva s tradicijskim hodočašćem na obližnji otočić Zečevo – koji za oseke ustvari postaje dijelom kopna – vezano je uz zanimljivu priču koja nas vremeplovom vraća na sam početak 16. stoljeća. Turci su, u znak odmazde zbog pretrpljenog poraza u Ninu, na obližnjem otočiću zapalili crkvu i […]

Kraljičina plaža, Nin

         Najpoznatija ninska plaža je Kraljičina plaža je najdužom hrvatska pješčana plažom, duga je preko 3 kilometra. Uz ime plaže vezana je legenda o hrvatskom kralju Tomislavu i njegovoj supruzi koja se je navodno obožavala kupati na  ovoj plaži. U blizini plaže najveći je lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj, zbog kojeg je […]

Zaton

Plaža Zaton, Nin

          Plaža Zaton je pješčana plaža duga je 1,3 km, a ima mnogobrojne sadržaje koji udovoljavaju potrebama suvremenih turista  smještena u turističkom naselju.  Idealna je za obiteljski odmor, a osim kupanja u plitkom moru, za djecu se nude brojni animacijski programi, igrališta te osvježenje u hladu borove šume.         […]

Pješčane plaže su jedan od zaštitni znakova kraljevskog Nina i nešto čega se posjetitelji rado sjećaju. Ninske plaže protežu se na preko osam kilometara a uz najveću i najpoznatiju Kraljičinu plažu ne bi trebali propustiti ni:

Plaža Ždrijac – pješčana plaža koja neodoljivo podsjeća na karipske plaže,  idealna za vodene sportove zahvaljujući svojoj poziciji.

Plaža Bilotnjak – Ova plaža nalazi se između Zatona i Privlake. Riječ je o maloj pješčanoj plaži idealnoj za obitelji. Zalasci sunca kojima možete svjedočiti ovdje su zaista spektakularni.


 

 

 
 
 

Location

Nin, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top