Description

Location : Crkva sv. Marija velika, Ulica Ante Tentora, Cres, Hrvatska

        Creska zborna crkva dovršena je u posljednjim godinama 15. stoljeća. Ova trobrodna bazilika i njen 22 metra visok zvonik nalaze se na proširenju u gustom spletu srednjevjekovnih uličica, na ulazu kroz lučka gradska vrata. Misna slavlja igraju značajnu ulogu u dinamici grada, naročito u vrijeme velikih blagdana. Creski crkveni zbor broji četrdesetak članova i jedan je od najboljih u regiji i može se čuti nedjeljom i na veće blagdane. Zbor stoji na balkonu na kojem se nalaze i nedavno restaurirane orgulje koje je 1829. godine sagradio Antonio Callido, sin slavnog graditelja orgulja Gaetana Callida i uspješan nastavljač očeve djelatnosti.
Blagdan Sv. Marije Velike ili Gospe Snježne slavi se 5. kolovoza, prema legendi o Gospi Snježnoj prikazanoj na oltarnoj pali ove crkve. Autor originalne oltarne pale bio je Andrea Vicentino. Iako je original stradao u velikom požaru 1826. godine, rekonstruirani interijer i umjetnička djela identični su originalima.

         Izgradnja nove, veće zborne crkve postala je nužna u sklopu preseljenja upravnog središta iz Osora u Cres, jer dotadašnja glavna crkva sv. Izidora (Sidara) nije bila dovoljno velika za potrebe novog sjedišta vladajuće svite. Iako je izgradnja osorske katedrale započela nekoliko godina prije početka gradnje nove creske zborne crkve, zbog žurbe oko preseljenja upravnog središta creska će crkva biti dovršena par godina prije osorske (dovršene 1498. godine). Dvije crkve dijele mnoštvo sličnosti: obje su trobrodne bazilike jednakih dimenzija s gotovo identičnim oblikovanjem portala.

      Crkva je sagrađena na mjestu starije, manje crkve. Renesansni portal ukrašen je pilastrima nad kojima stoje skulpture koje prikazuju arhanđela Gabrijela i Bogorodicu, tvoreći prizor Navještenja. Reljef Bogorodice s Djetetom nalazi se u luneti nad portalom.

Na bočnom oltaru sv. Petra i Pavla nalazi se drvena pietà, rad nepoznatog majstora s početka 15. stoljeća. Skulptura je starija od same crkve u kojoj se nalazi i preživjela je veliki požar 1826. godine. Iako je izrađena od drva, izvrsno je očuvana zahvaljujući premazima boje, relativno konstantnim klimatskim uvjetima u crkvi, te dimu svijeća koje su se ovdje stoljećima palile.


Izvor:TZG Cres

 

 
 
 

Location

Crkva sv. Marija velika, Ulica Ante Tentora, Cres, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top