Description

Date : 8. prosinca 2022.
Location : Crkva sv. Nikole, Ul. Vjekoslava Karasa, 47000, Karlovac, Hrvatska

         Trg Josipa bana Jelačića omeđen s dva zvonika, poznati je prizor s razglednica. Crkva svetog Nikole na središnjem trgu stare karlovačke jezgre, nasuprot crkve Presvetog Trojstva, dio je prepoznatljive vizure grada. To je jedina pravoslavna crkva u Karlovcu. Njezin zaštitnik, sveti Nikola, najvažniji je svetac i zaštitnik mnogih pravoslavnih obitelji koje su u povijesti financirale gradnju crkve. U kršćanstvu je sveti Nikola i zaštitnik djece, trgovaca, pomoraca, ali i riječne plovidbe, zahvaljujući čemu je logičan izbor za zaštitnika karlovačke crkve kroz povijesni razvoj Karlovca i njegovih stanovnika.

Trg Josipa bana Jelačića renesansni je kvadratni prostor nekadašnjeg vojnog kompleksa preoblikovan u svečani trg slobodnoga grada, zaokružen vojnim i sakralnim građevinama, a na zahtjev građana i Magistrata »da bude na ukras gradu«. Tako je trg postao živim središtem grada, omeđenim dvjema crkvama i vojnim zgradama, dok mu je živost pridavala tržnica na kojoj su se prodavali domaći proizvodi.

Crkva je izgrađena 1786. godine, prema nacrtima karlovačkoga fortifikacijskog i cehovskog graditelja Josipa Stillera, najvažnijeg karlovačkog graditelja tog razdoblja, čija urbanistička rješenja danas oblikuju centar Zvijezde u jedinstvenu gradsku vizuru.

Crkva svetog Nikole, osim baroknog zvonika s kojim ćete se susresti već na prvome koraku dolaska na trg, u unutrašnjosti krije oltarni stol, ikonostas i freske novosagrađene i preuređene crkve srušene za vrijeme Domovinskoga rata.

Pozivamo vas da posjetite naš pravoslavni hram i uživate u novome ruhu stare crkve, bisera sakralne baštine Karlovca.

Izvor: TZ Karlovca


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Crkva sv. Nikole, Ul. Vjekoslava Karasa, 47000, Karlovac, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top