Description

Location : Crkva sv. Jakova, Park Svetog Jakova, Opatija, Hrvatska

            Crkva sv. Jakova  u Opatiji je prekrasna barokna crkva smještena u centru gradu, okružena je parkom nazvanim po crkvi, Park Sv. Jakova. Crkva je izgrađena u 15. stoljeću i od tada je prošla kroz nekoliko obnova.

Crkva je tijekom stoljeća prošla kroz nekoliko obnova i proširenja. Godine 1506. opat Šimun je izgradio ili obnovio crkvu, kako pokazuje natpis iznad portala. Temeljito je obnovljena krajem 18. stoljeća i značajno proširena 1930-ih.

Danas crkva zadržava vrlo malo svog izvornog izgleda. U njoj se nalazi replika reljefa hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Kompleks crkve također uključuje zvonik, samostan i klaustar s bunarom u središtu.

Crkva je vjerojatno izgrađena 1420-ih kao kolonija benediktinskih monaha koji su pobjegli iz Furlanskog samostana sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo). Ovaj samostan dao je ime cijelom kasnijem naselju.

             Crkva sv. Jakova igrala je ključnu ulogu u povijesti Opatije. Oko ovog samostana ili opatije postupno se razvilo naselje i grad koje je dobilo ime po njoj. Crkvom su tijekom godina upravljali razni redovi, od benediktinaca i augustina do pavlina i isusovaca.

Danas crkva ne služi samo kao mjesto bogoslužja, već se u njoj održavaju i komorni koncerti. Nalazi se u srcu Opatije, a njena povijest neraskidivo je povezana s razvojem grada od malog ribarskog sela do prestižnog elitnog odmarališta.


 

 
 
 

Location

Crkva sv. Jakova, Park Svetog Jakova, Opatija, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top