Description

Location : Samostan sv. Frane, Šetalište 20. travnja, Cres, Hrvatska

Samostan Sv. Frane u Cresu djeluje još od sredine 13. stoljeća, a od 15. stoljeća doživljava veliki uspon i često preuzima ulogu središta franjevačkih provincija kojima je pripadao. Franjevački samostan i crkva, zaogrnuti prirodnim zelenilom i uređenim vrtovima, za svoje su posjetitelje oaza mira i odmora. Skladom svoje arhitekture, toplinom prostora i dahom prošlosti samostan obogaćuje sve programe i događaje ostvarene u njegovu okrilju te ostaje sudionicima programa u nezaboravnoj uspomeni.

Proteklih deset godina mala zajednica creskih franjevaca organizira Creske kulturne večeri, festival ozbiljne glazbe koji tijekom ljetnih mjeseci posjetiteljima otoka Cresa daruje vrhunske izvedbe hrvatskih i međunarodnih umjetnika. Najčešće se radi o manjim komornim sastavima i solistima, ali povremeno nastupaju i veći orkestri i zborovi.

Otvorenje ove ljetne manifestacije održava se na trgu ispred crkve sv. Frane, uz simboličko paljenje plamena na gorućem grmu (simbol susreta Boga i čovjeka – Mojsija). Uz hrvatsku, papinsku i cresku zastavu, za vrijeme trajanja Creskih kulturnih večeri istaknuta je i festivalska zastava s logom punim simbolike. Znak festivala je lađa koja plovi na uzburkanom moru što predstavlja Crkvu koja unosi u društvo Duh Evanđelja te oblikuje kulturu zajednice i pojedinca u njoj. Dok je lađa ujedno lampa s plamenom u obliku violinskog ključa, more je notno crtovlje kao znak vrijednih graduala iz 16. i 17. stoljeća koje čuva creski samostan. Glagoljsko slovo „S“ podsjeća na Senjski misal iz 1494. godine kojeg čuvaju creski fratri, a logo zaokružuje franjevački pozdrav Pax et bonum – Mir i dobro.

Koncerti se uobičajeno održavaju u velikom klaustru samostana, prostoru ujedno otvorenom i zatvorenom što je idealno u toplim ljetnim večerima.

Posjetitelji koncerta mogu razgledati i ostatak samostana, muzej koji čuva izuzetno vrijedne umjetničke predmete te suvenirnicu u kojoj se mogu kupiti autohtoni otočni proizvodi. Ponosni podupiratelji manifestacije su Grad Cres i TZ grada Cresa, te drugi pokrovitelji i sponzori.


Izvor: TZ Cres

 

 
 
 

Location

Samostan sv. Frane, Šetalište 20. travnja, Cres, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top