Description

Website: : Vidi website
Location : Burnum Amphitheatre, D59, Ivoševci, Hrvatska

          Burnum je bio rimski vojni logor čiji se ostatci nalaze u mjestu Ivoševci, 19 kilometara od Knina. Sagrađen je u I.st. poslije Krista, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva te dobro sačuvan amfiteatar. Smješten na strateški važnom položaju s kojeg se kontrolirao prijelaz preko rijeke, a iz njega su otpočinjala vojna djelovanja prema kopnu, sve do sjevernih granica rimske države.

       U logoru se utaborila XI. legija rimske vojske koja je od 42. godina nakon Kr. nosila počasni naziv Claudia pia fidelis, a a nakon njezina povlačenja zamijenila ju je IV. legija Flavia felix. Danas su posebno vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi pretorija (zapovjedništva logora). U novijim istraživanjima u vojnom logoru otkriven je poveći amfiteatar te obilje arheološkog materijala koje upućuje da je logor nastao u Klaudijevo, a proširen je i uljepšavan u Vespazijanovo doba.

         Odlaskom vojske na mjestu logora je, zbog povoljne infrastrukture, nastao grad municipalnog ranga koji je igrao važnu ulogu sve do kasne antike. Imao je veliko svetište, amfiteatar, akvedukt, popločane ceste i ulice te druga gradska obilježja. Po njegovim bedemima vođene su mnoge teške bitke, a krajem 5. stoljeća, u doba gotsko-bizantskih ratova, zauzeli su ga Istočni Goti.

        Pronađeni monumentalni, lijepo ispisan natpis iz 76./77. godine, koji je stajao na pročelju iznad južnog ulaza u amfiteatar, jasno potvrđuje donaciju cara Vespazijana.


 

 

 
 
 

Video

Location

Burnum Amphitheatre, D59, Ivoševci, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top