Description

Location : Barban, Hrvatska

Barban je slikovito naselje u istoimenoj općini, smješteno uz glavnu cestovnu prometnicu Pula – Rijeka, na brežuljku iznad doline rijeke Raše, 26 km sjeveroistočno od Pule.

        Središte je Općine Barban, koja ima izlaz na more u Raškome zaljevu, zauzima površinu od 100 km2 i ima oko 2800 stanovnika. Osim Barbana, u prekrasnom zelenilu Barbanštine, smještena su još 73 sela i zaseoka.

        Barban je gradić bogate povijesti prepun spomenika prošlosti i niz zanimljivosti: 4 crkve (župnu crkvu Sv. Nikole – sagrađena 1701. god. u baroknom stilu, umjesto stare, manje crkve romaničkoga stila, crkvu Sv. Jakova apostola, crkvu Sv. Antuna pustinjaka, crkvu Majke Božje od Oranice); ostatke gradskih zidina: ulazna Velika vrata (zapadna, izgrađena 1718.god.), zatim Mala vrata (istočna, izgrađena 1720.god.) sa prekrasnim segmentom obrambenih zidina (izgrađene 1555. god.); gradsku kulu s naglašeno širokim zidovima, što potvrđuje da je Barban u srednjem vijeku bio dobro utvrđen gradić; glagoljske zapise u crkvi Sv. Antuna pustinjaka i glagoljske grafite u crkvi Sv. Jakova; stari antički rimski natpis iz 1. stoljeća nove ere; gradsku ložu (toranj sa satom je uništen 1944.god.) kao sastavni dio starog prekrasnog trga i palaču Loredan (izgrađena 1606.god.); freske iz 15. stoljeća u crkvi Sv. Jakova apostola (rad fresko-majstora Ivana iz Kastva); kamenu krstionicu; gotičku kustodiju iz 15. stoljeća (djelo majstora Dominika iz Kopra) i drveni kip Sv. Nikole u župnoj crkvi; slike na oltarima župne crkve Sv. Nikole su izradili učenici Palme Mlađeg (1544.-1628.g.), učenika Ticijanova; slikarije na unutarnjim zidovima i šiljastom svodu iz početka 15. stoljeća u crkvi Sv. Antuna pustinjaka i dr.

       Dobro očuvana arhitektonska zdanja iz razdoblja baroka i gotike, freske i glagoljski zapisi, crkve, palače i gradske zidine te viteška igra Trka na prstenac, čine Barban izuzetno atraktivnim izletištem i destinacijom svih zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu.

       Kao i veći dio istarskog poluotoka, područje Općine Barban ulazi u pojas submediteranske vegetacije, a najljepši primjer dobro očuvane šume hrasta medunca i bijelog graba jest Boljunka između Želiski i Barbana. Na čitavom prostoru sjevernog Jadrana prevladava jedinstven tip klime, mediteranska klima. Pod utjecajem je Kvarnerskog zaljeva i mora, koje ljeti hladi, a zimi ublažava utjecaj kontinenta i hladnih masa.

Ljeta su topla, najveća prosječna temperatura je 33°C, a najmanja 25°C, Zime su blage i suhe, najveća prosječna temperatura je 13°C, a najmanja -5°C.

Znamenitosti

         Crkva Svetog Nikole župna je crkva u središtu Barbana, sagrađena je 1701. g. (dovršena 1708. g.) u baroknom stilu, umjesto stare, manje crkve romaničkog stila. Obnavljana je 1843. g. i 1959. g. Crkva ima povišeno svetište, sakristiju s velikom mramornim stupovima i mramorni oltar s likovima svetaca.
Posebna umjetnička vrijednost pridaje se slikama na oltarima sv. Nikole, sv.Sebastijana i Svih svetih, koje su izradili učenici Palme Mlađeg (1544.-1628.), Ticijanovog učenika, a bile su postavljene već na oltarima stare crkve. Zvonik iz 1585. godine visok je 25 m i ima tri zvona. Sv.Nikola slavi se 6. prosinca – zaštitnik je Župe i Općine Barban.

Crkva sv. Antuna opata

Sagrađena je krajem 14. st. u romaničkom stilu. Ima kameni krov, oslikana je freskama u 15. st., a ima i glagoljske hodočasničke zapise (najstariji iz 1420. g.). Crkvica se nalazi pred barbanskim Velim vratima, sagrađenim u 16. stoljeću.  Oslikao ju je fresko slikama majstor iz 15. stoljeća, a freske prikazuju Majku Božju s Djetićem, sv. Uršulu, Barbaru, Jelenu, sv. Blaža, Jakova, Dionizija.Na bočnim zidovima i na svodu nižu se u dva pojasa prizori iz života sv. Antuna pustinjaka, smrt, pokop, nalaz groba, prijenos u Carigrad te prizor čudesnog ozdravljenja po njegovu zagovoru.


 

 
 
 

Location

Barban, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top