Armonike zad kaštela, Žminj

Description

Location : Žminj, Hrvatska

       Ako se druge srpanjske subote nađete u blizini Žminja, nikako ne propustite susret istarskih samoukih svirača na harmonikama, službeno nazvan “Armonike zad Kaštela”, a neslužbeno ‘Armonikin pir’.

Susret započinje mimohodom svih sudionika od restorana Pod ladonjon pa do prostora Zad kaštela. U uvodnom se programu već tradicionalno predstavljaju djeca iz Dječjeg vrtića Rapčići, učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana te plesači i svirači iz Folklornog društva Cere. Sudionici svake godine dobivaju prigodne poklone, a jubilarci posebne nagrade Ovaj susret nije natjecateljskog tipa i jedine su nagrade pljesak publike, a njih je u Žminju uvijek u izobilju. Tog se dana zad Kaštela mogu čuti polke, valceri i baluni. Običaj je da koncert otvara domaći svirač. Budući da većina svirača ima status ‘lokalnih zvijezda’, a i česti su gosti na svadbama i feštama, publika ih najčešće dočekuje pljeskom i burnim ovacijama. Kraj službenog dijela programa obilježava zajednička svirka pedesetak harmonikaša, koliko ih obično bude, ali to nikako ne označava kraj fešte koja se nastavlja do duboko u noć uz domaću pjesmu i svirku.

       Zanimljivost: Žminjska manifestacija Armonike Zad kaštela dobitnik je nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja – Jadran-ska Hrvatska. Ovu nagradu, za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turis-tičke ponude destinacije, dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.


Izvor: TZ Žminj

 

 
 
 

Location

Žminj, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top