Description

Location : Lovrjenac, Ulica od Tabakarije, Dubrovnik, Hrvatska

        Tvrđava Lovrijenac, također nazivaju Gibraltar Dubrovnika, nalazi na strmoj hridi izvan vanjskih zidina sa zapadne strane Dubrovnika. Ponosno se diže na svojoj strmoj hridi, visokoj 37 metara, obavijena legendama, kako o svom postanku, tako i o junačkim podvizima svojih čuvara i branitelja. Suvereno dominira morskim i kopnenim prilazima gradu sa zapadne strane, a zajedno s utvrdom Bokar zatvara i čuva najstariju dubrovačku luku Kalarinju. Lovrijenac je zadao mnogo muke svima koji su pokušali ugroziti slobodu Republike, a najviše Mlečanima.

        Dubrovački kroničari zapisali su zanimljivu priču o njegovu postanku. U vrijeme sukoba Dubrovnika i Mletaka, Mleci su planirali izgraditi kulu na istom mjestu gdje sada stoji Lovrijenac. Da su uspjeli, imali bi Dubrovnik pod nadzorom no Dubrovčani su ih, saznavši za njihov plan, pretekli u tome. Dubrovačke kronike otkrivaju kako su Dubrovčani u samo tri mjeseca izgradili Lovrijenac te kad su mletački brodovi stigli, puni materijala za gradnju, nisu imali izbora nego vratiti se u Veneciju neobavljena posla.

        Lovrijenac je trokutastog oblika s tri razine, ima izvanredno debele zidove, i to samo prema tri strane, prema sjeveru, zapadu i jugozapadu, odnosno prema onim stranama odakle može doći neprijatelj. Debljina je ovih zidova od 4 do 12 m. Na istočnom dijelu tvrđave, prema Dubrovniku, debljina je zida samo 60 cm. I to je mudra mjera budnosti i opreza Dubrovačke Republike, jer u slučaju da se zapovjednik tvrđave, koji je uvijek bio iz redova vlastele, pokuša nametnuti kao tiranin nad gradom, topničko oružje Republike moglo je lako s ostalih utvrda probiti debljinu toga zida i spriječiti takve eventualne pokušaje. Tvrđava je bila naoružana topovima i posebnim velikim topom “Gušterom”, remek – dijelom domaćeg ljevača topova, Ivana Rabljanina.

        Tijekom mnogih stoljeća ova tvrđava je često pregrađivana i nakon pada Republike imala je drugačije funkcije: bila je vojarna za vrijeme austrijske okupacije, potom ugostiteljski objekt.  Tvrđava je stoljećima bila najveći branitelj slobode, a na njenim vratima uklesana je poruka potomstvu i svijetu:”Non bene pro toto libertas venditur auro”, (“Sloboda se ne prodaje za sve blago svijeta”). Danas, u slobodnom gradu i slobodnoj domovini, blista opet svojom nekadašnjom veličinom i razvija slobodno zastave Dubrovačkog ljetnog festivala sa simbolom “Libertas”.

        Tvrđava je poznata po predstavama i vjenčanjima koje se održavaju u ovom monumentalnom zdanju te najvažnije kao povijesni simbol otpora Mletačkoj republici.


 

 
 
 

Location

Lovrjenac, Ulica od Tabakarije, Dubrovnik, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top