Description

Date : 20. prosinca 2022.
Location : Trsat Castle, Rijeka, Hrvatska

           Trsat je srednjovjekovni utvrđeni grad iznad Rijeke. Na istom mjestu u prapovijesti  je postojalo liburnsko naselje Tarsatica. Od 1223. godine do sredine 16. stoljeća Trsat je bio u posjedu Frankopana, koji su sagradili kaštel koji je kasnije bio važan za obranu od Turaka. Od 16. stoljeća Trsatski kaštel bio je pod kontrolom vojnih namjesnika koji su služili Habsburgovcima, a od 17. stoljeća pod kontrolom je vojnih zapovjednika grada Rijeke. Godine 1826. dvorac je kupio austrijski maršal L. Nugent-Westmeath, koji ga je obnovio u neogotičkom stilu prema nacrtima Giacoma Paronuzzija, venecijanskog arhitekta i kipara.

Svetište Majke Božje Trsatske

         Trsat je poznat po važnom marijanskom svetištu, Svetištu Gospe Trsatske, jednom od najstarijih u Hrvatskoj. Prema legendi, ovo svetište je nastalo 1291. godine kad se tu pojavila nazaretska kućica Svete obitelji koju su donijeli anđeli. Već sedam stoljeća ovaj lokalitet posjećuju brojni hodočasnici iz cijelog svijeta, a posebno je svečano 15. kolovoza za blagdan Velike Gospe. Svetište i franjevački samostan povezani su s centrom Rijeke pomoću stuba Petra Kružića koje su izgrađene 1531. i po kojima danas nose ime. Ukupno ima 561 stepenica od centra grada do Trsata, što čini ugodnu šetnju.

Trsatski park

         U blizini Trsata se nalazi i trsatski park, koji je nastao u razdoblju između 1820. i 1850. godine. Ovdje se nalazi više vrsta rijetkih biljaka, a park je popularno mjesto za šetnju i opuštanje.

U Trsatu se također nalazi župna crkva sv. Jurja, izvorno srednjovjekovna, a proširena 1660. godine. Zvonik crkve je iz 1866., a u njoj se nalazi barokni namještaj. Crkva sv. Marije od Loreta u sklopu franjevačkog samostana sagrađena je 1453. godine, a proširena i opremljena baroknim namještajem 1644. godine. Novo pročelje i zvonik sagrađeni su 1824. godine, a na glavnom oltaru se nalazi štovana slika Blažene Djevice Marije iz 13. stoljeća. Trsat je u 19. stoljeću ulazio u sastav grada Sušaka, a od 1945. godine je dio grada Rijeke.

Osim svetišta i parka, Trsat ima i nekoliko drugih zanimljivosti za posjetiti, uključujući Arheološki muzej Trsat, u kojem se nalaze različiti arheološki nalazi sa ovog područja, te Muzej grada Rijeke, gdje se mogu vidjeti različiti eksponati iz povijesti grada i okolice. Trsat je također poznat po svom ljetnom kulturnom programu, uključujući koncerte, izložbe i druge događaje.

Ukratko, Trsat je zanimljivo mjesto s bogatom poviješću i mnogo toga za vidjeti i istražiti. Svetište Gospe Trsatske, park i arheološki muzej samo su neki od razloga za posjetiti ovo mjesto.


 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Trsat Castle, Rijeka, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Lokrum, Dubrovnik, Hrvatska
  • Park prirode Žumberak – Samobo...
  • Jastrebarsko, Hrvatska
  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
Top