Description

Location : Trg bana Josipa Jelačića, Osijek, Hrvatska

           Glavni trg u Donjem gradu Osijeka nosi ime po najpoznatijem i omiljenijem hrvatskom banu, barunu Josipu Jelačiću. On je tijekom 19. stoljeća pomogao ugušiti mađarsku revoluciju u sklopu Austro-ugarskog carstva čime je ujedno usporio mađarska nastojanja za prevlast na području Hrvatske.

        Na Jelačićevom trgu nalaze se vrlo posjećena zelena tržnica s nizom ugostiteljskih objekata, osječko Dječje kazalište te lijepa crkvica Snježne Gospe izgrađena 1898. godine u neo-gotičkom stilu, na mjestu starije kapele iz 1704. godine. U crkvi se nalaze vitraji izrađeni u obrtu Dorotić iz Zagreba, a prikazuju štovanje Majke Božje diljem Hrvatske i Europe, a jedan od kipova je i onaj Gospe iz austrijskog hodočasničkog mjesta Mariazell (original se čuva u Nadbiskupiji u Đakovu) koji je darovao carski vojnik 1711. u znak zahvalnosti što mu je Gospa spasila život. Na koru se nalazi rijetki antikvitet, glazbeni instrument pozitiv-orgulje iz 1674. godine, obnovljen 2019. godine u radionici Heferer u Zagrebu, vraćen u prvobitno stanje, kako izgledom, tako i nepromijenjenom funkcionalnošću.

         Na trgu pred crkvicom nalijevo, nalazi i neobičan kip jajeta napuklog u dva dijela koje simbolizira „mjesto rođenja“ Osijeka. Naime, ovdje se od 1. do 5. stoljeća nakon Krista nalazio staro-rimski grad Mursa, a njegovi ostaci danas se mogu pogledati u arheološkom odjelu Muzeja Slavonije u Tvrđi.


Izvor: TZ Osijek

 

 
 
 

Location

Trg bana Josipa Jelačića, Osijek, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top