Description

Location : Stobreč, Hrvatska

              Stobreč je naselje na poluotoku istočno od Splita, danas zapravo njegovo predgrađe s oko  3000 stanovnika, administrativno pripada gradu Splitu. Nalazi se na mjestu antičkog naselja Epetiona, nedaleko od ušća rijeke Žrnovnice u more.

              Stobreč je prometno povezan sa Splitom autobusnim linijama koje voze svakih 20 minuta. Najbliži aerodrom je Zračna luka Split, koji se nalazi oko 25 km od Stobreča. Do Stobreča se može doći i automobilom, slijedeći Jadransku magistralu (D8) ili autocestu A1 do izlaza Dugopolje, a zatim lokalnom cestom D1.

         Klima u Stobreču je mediteranska, s toplim i suhim ljetima te blagim i vlažnim zimama. Prosječna godišnja temperatura je oko 13 °C, a prosječna ljetna temperatura je oko 25 °C. More je čisto i toplo, s prosječnom temperaturom od 18 °C. Stobreč ima oko 2700 sunčanih sati godišnje.

Stobreč ima mnogo zanimljivih znamenitosti koje vrijedi vidjeti i posjetiti. Neke od njih su:

Crkva sv. Lovre, koja datira iz 8. stoljeća i koja je jedna od najstarija sačuvana crkva u Hrvatskoj. U njoj se čuva sarkofag Lucija Artorija Kasta, rimskog prefekta.

Ostaci antičkog grada Epetiona, koji je osnovan u 6. stoljeću pr. Kr. kao grčka kolonija na ilirskoj obali. Tu se mogu vidjeti zidine, kule, vrata, mozaici, terme i nekropola.

Crkva Gospe od Karmela, koja je izgrađena u 15. stoljeću na mjestu ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća. U njoj se čuvaju vrijedne slike i relikvije.

Povijesna jezgra Stobreča, odiše šarmom i atmosferom malog mediteranskog mjesta. Tu se mogu vidjeti tipične kamene kuće, uske ulice, trgovi i fontane.

           Plaže u Stobreču, koje su idealne za kupanje, sunčanje i opuštanje. Najpoznatije su plaža Stobreč, koja se nalazi u središtu mjesta i koja ima plavu zastavu kao znak čistoće i kvalitete, te plaža Kamp Stobreč, koja se nalazi u sklopu istoimenog kampa i koja nudi razne sportske i rekreacijske sadržaje.
U Stobreču se  također organiziraju razne manifestacije i događaje koji obogaćuju kulturni i zabavni život mjesta.

         Stobreč je mjesto koje nudi izvrsnu gastronomiju, baziranu na svježoj ribi, plodovima mora, maslinovom ulju, povrću i začinima. U Stobreču se može uživati u raznim restoranima, konobama, pizzerijama i kafićima koji nude ukusna jela i pića


 

 

 
 
 

Location

Stobreč, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top