Description

Location : Franjevački samostan sv. Jeronima, Slano, Hrvatska

          Franjevački samostan i crkva sv. Jeronima u Slanom,  osnovan je 1399. godine od strane bosanskih franjevaca, dozvolu za izgradnju samostana u svrhu suzbijanja bogumilstva dala je Dubrovačka republika. Crkva je sagrađena 1420. godine od strane dubrovačke plemićke obitelji Gradić. Crkva je posvećena sv. Jeronimu, zaštitniku učenjaka i prevoditelja.

Crkva je jednobrodna građevina s pravokutnim svetištem presvođenim prelomljenim gotičkim svodom. Crkveni brod ukrašen je sa sedam oltara koje su donirale poznate pomorske slanske obitelji (Ohmučevići, Tasovčići i dr.). Korske klupe dao je sagraditi Pavao Gradić 1573. godine.

          U samostanu se nalazi bogata knjižnica s preko 10.000 knjiga, a u njoj se čuvaju i vrijedni rukopisi i inkunabule. Samostan također ima i muzej s bogatom kolekcijom sakralnih predmeta.

Samostan i crkva su nacionalni spomenik kulture. Zaštićeni su kao kulturno dobro od izuzetne vrijednosti.

Samostan i crkva sv. Jeronima vrijedna su posjeta svima koji se zanimaju za povijest, kulturu i religiju. Oni su značajna znamenitost Slanog i Dubrovačko-neretvanske županije i svjedočanstvo bogate povijesti franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

 
 
 

Location

Franjevački samostan sv. Jeronima, Slano, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top