Description

Location : Gacka, Hrvatska

           Rijeka Gacka je najljepša i u mnogočemu najzanimljivija ponornica u Hrvatskoj. Njena vrela, ponori i hidrološka svojstva, među kojima se osobito ističu konstantna čistoća, boja i biološke vrijednosti, čine Gacku u cjelini jednim od najznačajnijih hidroloških fenomena našega krša. Izvorišno područje Gacke sastoji se od mnogih manjih izvora, no tri su najjača: Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo.

Posebno zanimljiva i vrijedna su tri vrela ove rijeke; dva su stalna i snažna, a jedno (vrelo Klanac) je nešto manje i za jačih bezvodica presuši. Sva tri vrela su na jugoistočnom rubu Gackog polja, uz sela Lešće i Sinac. Vrela su uzlaznog tipa i u obliku manjih jezera (s promjerom oko 100 m), što im daje određeno pejzažno i turističko značenje. Vrela rijeke Gacke proglašena su spomenikom prirode,.

Tu se nalazi brojne stare mlinice – “malenice”, od kojih su neke obnovljene i uređene u tradicionalnom stilu. Osim mlinica, tu su i pile na vodu, stupe za stupanje i koševi za pranje sukna. Gačani su se rijekom kretali “plavima”, plovilima izdubljenima iz jelovih trupaca, koji su svojstveni za Gacku.

Zanimljivo je da potočne pastrve u Gackoj zbog obilja hrane osobito brzo rastu (oko pet puta brže nego u drugim krškim rijekama) i poznate su među ribičima diljem svijeta.


 

 
 
 

Location

Gacka, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
CroVista
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top