Description

Date : 5. prosinca 2021.
Location : Rabac, Hrvatska

OpisZnamenitostiPlaže

       Rabac je danas poznato turističko odredište na istočnoj obali Istre a sve do sredine 19. stoljeća bio je malo ribarsko mjesto s dvadesetak kućnih brojeva. Smješten na obali Kvarnerskog zaljeva, u podnožju brda koja štite mjesto i održava ugodnu mediteranski klimu.
Prekrasan okoliš, lijepa šljunčana plaža, ugodna klima i pogled na Kvarnerski zaljev privlačili su izletnike i putopisce još sredinom 19. stoljeća dok je Rabac  malo ribarsko selo koje sezbog toga  razvilo u danas poznato turističko odredište.

Rabac se smjestio na obali Kvarnerskog zaljeva, a udaljen je 3 km od naseljenog dijela Labina kojemu administrativno pripada. Dodiruje se i s naseljima Gondolići, Ripenda Kras i Ripenda Kosi. Glavnina objekata do prve polovice 20.stoljeća sagrađena su oko rive i u udaljenom Gornjem Rapcu. U drugoj polovici 20.stoljeća stambeni dio Rapca širi se od rive sve do Gornjeg Rapca, a hoteli nastaju u Maslinici i Girandelli.

           Do Rapca vodi županijska cesta koja prolazi kroz Labin, dok cesta lokalnog značaja spaja Rabac sa Ripendom Kras (i Labinom). Vatrogasni put pogodan za pješačenje spaja Rabac sa Ripendom Kosi, odakle pucaju panoramski vidici na Kvarnerski zaljev, obližnje otoke, Rijeku, Učku i drugo. Najbliža zračna luka je u Puli, a udaljena je 40 km. Najbliža željeznička pruga je Lupoglav-Pazin-Pula. Morskim putem od Rapca se svakodnevno odvijaju jednodnevni izleti do otoka Cresa, a lako su dostupna i većina mjesta na istočnoj obali Istre. Postoji poučna staza između Labina i Rapca, kuda prolaze turističke staze 423 i 424.

Uz bogatu ugostiteljsku, sportsku i zabavnu ponudu Rabac nudi i brojne izletničke mogućnosti, posebice kada je riječ o unutrašnjosti Istre gdje možete pronaći brojna seljačka domaćinstva.

           U zaleđu Rapca, na nadmorskoj visini od 320 metara, stari je rudarski grad Labin. Danas, kad su ugljenokopi zatvoreni, ovaj grad, u kojem sve starine postaju pravi dragulj povijesti, odijeva novo ruho. Sve veći broj galerija, barova, atelijera, uz moderni i poznati multikulturalni centar kao stjecište mlade generacije, nalazi svoje plodno tlo upravo u Labinu koji svojom ponudom nadopunjuje turističke sadržaje Rapca.

U blizini Rapca su i srednjovjekovni gradići poput Pićna, Gračišća, Paza i Boljuna koje je vrlo uputno posjetiti. Na obroncima Učke može se planinariti, a nešto južnije, na Skitači gdje se pruža prekrasan pogled na Kvarner, uz planinarenje i pješačenje postoji mogućnost bavljenja i drugim sportovima poput sportskog penjanja, jahanja i vožnje biciklom.

        Crkvica Sv. Andrije, podignuta na samoj obali (rt Sv.Andrije) potječe iz 15 satoljeća. Obnovljena je 1984. godine. Crkva je jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s ravnim začeljem. Ulazna vrata na glavnom pročelju zaključena su šiljatim lukom, dok se na južnom zidu nalaze još jedna zazidana vrata s polukružnim lukom. Uglovi su ojačani masivnijim kamenovima, od kojih se na jednom iščitava klesarski znak AR, te na kamenu iznad njega grb s križem. Kapela ima ravni ožbukani strop. Dva antička kamena fragmenta s natpisom uzidana su u sjeverni i pročelni zid.

Na području između Rapca i Labina (do kuda se može doći jednim ogrankom pješačke staze) nalaze se ostaci romaničke crkve Sv.Hadrijana iz 12. ili 13. stoljeća.
Nedaleko crkve Sv. Andrije nalaze se i tri umjetničke intervencije. Radi se o brončanoj skulpturi “Kupačica” akademskog kipara Mate Čvrljka (1964.) uz samu šetnicu, “Perle” Vaska Lipovca na stijeni uz more (1996.), te još jedna skulptura Mate Čvrljka “Odmaranje“, koja je do 2021. bila postavljena u ambijentu hotela “Marina” (1985.), a potom je premještena na područje Girandelle.
Na drugoj strani zaljeva nalazi se “teleferika”, odnosno betonski ostaci nekadašnje luke za pretovar boksita koji se vadio u okolici. Od tog mjesta do naselja Cere vodila je 10-tak kilometara duga žičara pomoću koje je boksit dopreman u Rabac. Žičara se tu nalazila od 1925. godine, pa do poslije II. svjetskog rata.

Plaža Ravni, Rabac

           Plaža Ravni je dijelom betonirana a ima i šljunčanih dijelova, uglavnom nema previše gužve pa su omiljena kupališta domaćih ljudi. Ravni su poznata surferska destinacija zbog pogodnih vjetrova, a kristalno čisto i duboko more privlači velik broj ronioca. Ravni su dobar izbor za odmor od gužve i uživanje u čistoj […]

Plaža Maslinica, Rabac

     Plaža Maslinica u Rapcu je šljunčana plaža duga oko 500 m koja je zbog svojih kvaliteta nagrađena Plavom zastavom. Plažu okružuju brojni hotelski objekti i bogata mediteranska šuma koja osigurava hladovinu.  Na plaži se možete baviti raznim vodenim sportovima, iznajmiti ležaljke i suncobrane. Jedan dio plaže je prilagođen za osobe s invaliditetom s […]

Plaža Lanterna, Rabac

Plaža Lanterna se nalazi u turističkoj zoni u kojoj se nalazi turističko naselje i hoteli, a do nje vodi staza kroz šumicu. Lanterna je lijepa šljunčana plaža s blagim ulazom u more,pogldna za različite kategorije kupača a osobito je draga obiteljima s djecom. Na plaži je mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, kao i razni rekviziti […]

Plaža Girandella, Rabac

       Girandella je predivna šljunčana plaža sa stjenovitim i betoniranim dijelovima, koja je zbog svoje uređenosti i čistoće mora nosi Plavu zastavu. Nalazi se tek sedamdesetak metara od istoimenoga turističkog naselja u Rabcu. Prepustite se čarima ljeta i uronite u kristalno čisto more. Odmarajte se u hladovini borova udišući miris mora i uživajte […]*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Rabac, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top