For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
  • Prokurative, Split
  • Prokurative, Split
Description
Date : 23. listopada 2020.
Location :Trg Republike - Prokurative, Trg Republike, Split, Hrvatska

        Prokurative ( službeno Trg Republike) je veliki trg u središtu grada Splita, zapadno od Dioklecijanove palače, poznat i kao pozornica kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom. Već gotovo pedeset godina na Prokurativama se održava i tradicionalni festival zabavne glazbe “Split”.

Trg je smješten zapadno od Rive i nalikuje venecijanskom Trgu svetog Marka, s tri strane ga okružuju neorenesansne zgrade s lukovima po kojima je i trg dobio svoje prepoznatljivo ime. Trg je otvoren jedino prema jugu, pružajući prekrasan pogled prema luci i Rivi.

      Gradnju Prokurativa je sredinom 19. stoljeća inicirao jedan od najpoznatijih gradonačelnika u povijesti grada Antonio Bajamonti, koji je želio pokazati da je Split svim svojim bićem oslonjen na talijanske tradicije. Otud i kolonada poput venecijanske, i reljefi nad prozorima koji prizivaju antičke i renesansne utjecaje. Bajamonti je na trgu napravio i svoje veliko kazalište, uništeno u požaru.

Trg je odavno etabliran kao odlična pozornica za kulturna događanja, posebno festival zabavne glazbe, a tamošnji kafići i restorani pretvorili su ga u popularno okupljalište Splićana. Sastavni dio Prokurativa je i plato južno od njih, na kojem je do 1947. stajala velika neoklasična fontana, koju su uništile komunističke vlasti, zbog navodne povezanosti s talijanskom vlašću u Splitu i Dalmaciji.


Izvor: TZ Split

 ........ neki tekst ili reklama  .......

 
 
 
 


Location
Post your rating

Similiar Ads
Top