Description

Location : Petrčane, Hrvatska

         Petrčane su pitomo turističko naselje s malom lukom na obali istoimene uvale. Smjestilo se 14 km sjeverozapadno od Zadra i 2 km ispod ceste koja vodi iz Zadra u Nin.  Donje Petrčane su uz more. U zelenoj šumici na Radmanovoj punti razvilo se hotelsko naselje Pinija, a s druge, sjeverozapadne strane mjesta razvilo se vikend naselje i hotelsko-apartmanski kompleks Punta Skala.

Jednu milju sjeverno od Petrčana na ruševinama crkve sv. Slavine (spominje se već 1404.) diže se zaselak Glupavac ili Male Petrčane. Zaselak Bartulac nekad je se nalazio jugoistočno od sela uz more. Spominje se u glag. maticama 1656. Nosi ime po crkvici sv. Bartula koja se nekad na tome mjestu dizala (12/13 st.). To je vjerojatno bila prva petrčka župna crkva. Ostaci joj se i danas vide a bila je jednobrodno zdanje s bačvastim svodom i polukružnom apsidom – romaničkog stila. Ima 11 m visoki zvonik i kulu na pročelju.

Crkva-tvrđava, kasnije u 19. st. je pretvorena u stambenu zgradu, u narodu poznata pod nazivom Kulina. Nosi ostatke zidnih fresaka. Na području župe imali su više stoljeća svoje posjede zadarski samostani sv. Krševana i Platona.

Mjesto Petrčane se prvi put spominje 1071. god. u Kartularu Benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru prigodom kupoprodaje zemlje č. majke opatice Čike. Ime sela Petrčane je prema mišljenju prof. P. Skoka «izvedenica od osobnog imena Petrice, koje se spominje u 12. vijeku: Petrici…». Prema tradiciji mjesto nosi ime još iz rimskog doba po imenu vlasnika zemljišta koji se zvao Petricius. Mjesna predaja izvodi ime mjesta iz imena braće Petra i Zane: Petrizane.

Župna crkva Gospe od Ružarija s niskim tornjem iz 18. stoljeća nalazi se u centru mjesta, na središnjem trgu do kojeg vodi nekoliko romantičnih uličica (kaleta) tipične dalmatinske arhitekture, u kojima se može uživati u gastronomskoj ponudi nekoliko kvalitetnih restorana i konoba.


Izvor: TZG Zadra 

 

 
 
 

Location

Petrčane, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top