Description

Location : Otok Rava, Hrvatska

        Otok Rava smješten je između otoka Iža i Dugog otoka, odnosno između Iškog i Ravskog kanala. Obala otoka je izuzetno razvedena, s čak 13 uvala na 15 km obale. Rava je horizontalno podijeljena kamenim zidovima – mocirama, a vertikalno trmezalima. Otok se spominje već u 13. stoljeću kada se u povijesnim spisima spominje i zadarska plemićka obitelj Raua, koja je na otoku imala svoje posjede.

           Na otoku postoje dva naselja: (Vela) Rava smještena u središnjem dijelu otoka, te Mala Rava na sjeverozapadnom dijelu otoka. U prošlosti ta su naselja činila jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, a i danas imaju neke zajedničke funkcije sa središtem u Veloj Ravi. Otok Rava je horizontalno podijeljen kamenim zidovima – mocirama, a vertikalno trmezalima. Naselja su povezana betoniranom cestom dugom oko 2 km, koja je dijelom izgrađena na trasi staroga otočnog puta.

         Vela Rava ima povoljan položaj uz uvale Marnjica, Grbačina i Grbavač, uz koje je vezana glavnina novije izgradnje kuća za stanovanje i odmor, kao i mogućnost pristupa uvalama Ivanoševica i Pavajsko na sjeveroistočnoj obali otoka. Vela Rava je još od srednjeg vijeka bila glavno središte na otoku. U starijem dijelu naselja na vrhu 82m visoke uzvisine nalazi se seoska škola, koja je djelovala do 1990-tih godina, župna crkva i uljara.

 

 
 
 

Video

Location

Otok Rava, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top