Description

Website: : Vidi website
Location : Muzej Mimara, Rooseveltov trg, Zagreb, Hrvatska

           Muzej Mimara nastao je donacijom svjetski poznatog skupljača umjetnina Ante Topića Mimare i njegove supruge Wiltrude Mimare koji je otvoren za javnost 1987. godine na Rooseveltovom trgu u Zagrebu. Za potrebe Mimarine kolekcije adaptirano je zdanje negdašnje gimnazije na Rooseveltovom trgu što je 1895. kao neorenesansna palača izgrađena po zamisli Ise Kršnjavoga a prema projektu Njemačkih arhitekata Ludwiga i Hulssnera.

Puno je ime muzeja: Javna ustanova “Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara”, ali statut muzeja dopušta uporabu kraćeg oblika imena: Muzej Mimara. Ondje se nalazi više od 3.750 umjetnina velike raznolikosti i iznimne umjetničke vrijednosti, od antike i staroegipatskih predmeta do slika velikih majstora – Raffaella, Velasqueza, Rubensa i Rembrandta.

            Danas je Mimara glavni zagrebački muzej. Zbirka stakla izuzetna je cjelina umjetničkih vrijednosti staklarskog obrta. Kroz više od 300 izloženih primjeraka prati razvojni put o drevnog Egipta i Rimskog Carstva do poznatih venecijanskih i drugih europskih radionica. Zbirka umjetnina Dalekog Istoka sadrži predmete od rijetkih materijala poput žada, laka i roga nosoroga.

Muzej posjeduje bogatu stručnu knjižnicu s 5400 naslova. Stalni postav oblikovan kao kronološko nizanje povijesno-stilskih razdoblja. Redovito se organiziraju tematske i studijske izložbe, te ekspertize i povremene edukativne igraonice – radionice.

Muzej Mimara je jaki multimedijalni centar koji uz primarnu muzejsku djelatnost ostvaruje niz najraznorodnijih aktivnosti. One su ponajprije vezane uz širok spektar kulturnih događanja, a potom i drugih marketinških akcija.

Muzej je susretište nakladnika koji tu predstavljaju najnovija izdanja, glazbeni centar u kojem se odvijaju ciklusi osebujnih komornih koncerata, središnje mjesto aukcija umjetnina, kongresno konferencijski centar, promotivno središte lansiranja novih tehnoloških i proizvodnih dostignuća, stalno mjesto susreta vodećih tvrtki i gospodarstvenika te financijskih institucija, provjereno sigurno okružje za domaće i međunarodne političke i diplomatske skupove ali i revijalni prostor za prezentaciju modnih dostignuća kreativnih dizajnera.


 

 
 
 

Location

Muzej Mimara, Rooseveltov trg, Zagreb, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top