Description

Website: : Vidi website
Location : Lupoglav, Hrvatska

          Lupoglav je naselje i općinsko središte smješteno u podnožju jugoistočnih obronaka Ćićarije, s populacijom od oko 300 stanovnika. Danas je to sjedište općine koja se proteže od obronaka Učke i Ćićarije do Boljunskog polja na jugu.

Naselje je smještenih uz glavnu cestu,  a stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom, stočarstvom i uslužnim djelatnostima, uglavnom trgovinom.

          Područje je bilo naseljeno u prapovijesti, a u srednjem vijeku se razvilo feudalno dvorce na litici (na 829 nm ) iznad sela Gorenja Vas. Prvi put se pouzdano spominje u izvorima 1264. kao dvorac akvilejskog patrijarha. Posjedom je upravljala nekoliko vazalnih feudalnih obitelji, među kojima se ističu Gorički, Ebersteini i Herbersteini.  Habsburgovci su ga stekli 1525. te su ga potom povjerili svojim vazalima, među kojima se ističe kliški knez i senjski kapetan Petar Kružić.

          U posjed obitelji Brigido došao je 1634., čiji će ostati sve do sredine 19. stoljeća. Oni su izgradili novi utvrđeni kompleks ispod starog dvorca, na cesti između Vranja i Roča, poznat kao dvorac Brigido. Potpuno je očuvana središnja stambena dvokatnica s prizemljem za gospodarske potrebe.

      U unutrašnjosti se nalaze ostaci geometrijskih štukatura i opreme kućne kapele. Dvorac je utvrđen zidinama s hodnikom za stražu, puškarnicama i kvadratnim kutnim kulama. Uz vanjsku stranu istočnih zidina prizidana je staja.


 

 
 
 

Location

Lupoglav, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top