Description

Location : Kringa, Hrvatska

              Kringa je naselje u općini Tinjan,  nalazi 5 km južno od Tinjana, s nešto više od 300 stanovnika. Nalazi se na lokalnoj cesti između Tinjana i Radetića, u općini Tinjan, na rubu Limske Drage. Stanovnici se bave tradicionalnom poljoprivredom (grožđe, žitarice, voće i povrće) i stočarstvom.

Naselje je nastalo na gradini iz željeznoga doba a područje je bilo nastanjeno i u rimsko doba (arheološki. lokaliteti na brdu Korona i Podkorona; na širem području pronađeno više ulomaka natpisa i nadgrobnih spomenika te brončana figurica Venus Anadyomene).

U pisanim izvorima Kringa se prvi put spominje od 1102. godine pod imenima Curitico ili Coriticum. U srednjem vijeku bila je dio Pazinske knežije. U središtu naselja nalazi se župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 1787. godine, a trg je ukrašen dvama rustikalnim kamenim cisternama i stablom ladonje.

Ovo malo mjesto ima još tri manje, ali stare crkve koje se mogu posjetiti u kratkom kružnom šetnji: crkvu Sv. Ane iz 1558. godine na groblju, crkvu Sv. Katarine i crkvu Sv. Antuna Opata te rustikalnu kalvariju sagrađenu 1876. godine.

 

 
 
 

Location

Kringa, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top