Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Umag

Description

Date : 16. prosinca 2021.
Location : Zvonik Umag, 52470, Umag, Hrvatska

        Stara župna Crkva, koja je bila također posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo i svetom Peregrinu đakonu i mučeniku, nalazila se na mjestu gdje se i danas uzdiže istoimena crkva. Prijašnja crkva bila je okrenuta u smjeru istok – zapad. Prvo njezino spominjanje seže do u 14. st. Zatim se spominje 1426. godine, kada ovamo dolazi tršćanski biskup Marino de Cernotti zbog neprilika u Trstu. Tu je i neko vrijeme boravio.

Za vrijeme nevremena 1651. godine crkva je bila jako oštećena i u 18. stoljeću odlučilo se da se postojeća crkva sruši do temelja i da se na istom mjestu sagradi veća i ljepša. Projekt je izgradio arhitekt Filippo Dongetti, a gradili su je Aurelio Alessandri i Antionio Centenari.  Crkva je iz temelja izgrađena 1757. godine, a posvetio ju je biskup Petazzi 1760. godine, iako pročelje crkve nije bilo dovršeno.

Crkva je u gradu najznačajnija građevina i zajedno sa svojim odvojenim zvonikom venecijanskog stila iz XV. stoljeća, a obnovljenim 1691. godine (visok 33m), čini središte grada (kao što je i u prošlosti bila). Vrlo lijepa unutrašnjost crkve zadivljuje svakog posjetitelja. Crkva je jednobrodna sa 6 udubina – kapela u kojima su smješteni oltari. Svi su mramorni iz vremena gradnje crkve, baroknog stila, osim novog mramornog u svetištu, okrenutog prema narodu iz 1994. godine. Vrlo lijep glavni oltar sa svetohraništem, tronetom i kamenim kipovima sv. Peregrina, zaštitnika župe i sv. Nicefora, pićanskog biskupa, suzaštitnika župe. Kipove je izradio kipar Antonio Bossa (1780 – 1845).

         Na ulazu u crkvu s desne strane ugrađen je kameni reljef sv. Peregrina. Visoko na desnom zidu lađe nalazi se lijepi venecijanski triptih u drvu s likovima svetaca iz XV st. To je samo dio starog drvenog oltara iz prijašnje crkve. Nasuprot triptihu, s lijeve strane, visoko na zidu nalazi se drvena propovijedaonica.Iznad samog ulaza uzdiže se prekrasno pjevalište s orguljama koj je izradio 1776. godine Francesco Dazzi. Orgulje su više puta do danas popravljane.Na dva bočna stupa noseća stupa pjevališta postavljene su škropionice za blagoslovljenu vodu. S desne strane je kamena škropionica iz bivše crkve Majke Božje Žalosne, a s lijeve strane je velika prava školjka koja je poklonjena crkvi 1986.godine. Zidovi lađe su ukrašeni s 12 slika na platnu iz vremena gradnje crkve. Slike su različitih veličina i postavljene u dva reda. Uz slike crkva posjeduje još dosta vrijednih kipova, monstranca, ciborija, kaleža itd.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Zvonik Umag, 52470, Umag, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
Top