Description

Website: : Vidi website
Location : Cerovačke pećine, Grab, Hrvatska

       Cerovačke pećine, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala.

      Cerovačke pećine su najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj. Otkrivene su prilikom gradnje željezničke pruge od Gračaca prema Cerovcu, prvoj maloj stanici prema Kninu. Po toj su stanici dobile i ime. Gornja pećina duga je 1200 m, a Donja 2400 m. Između njih nalazi se znatno manja, Srednja pećina. Većim dijelom su pristupačne za razgledavanje, te iznimno bogate špiljskim nakitom. Također su jedno od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj. U njima su pronađene i ljudske kosti i brončana sjekira koje su pripadale plaistocenskom lovcu na spiljskog medvjeda.

      Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke pećine su 1961.g. zakonom zaštićene kao geološki spomenik prirode.

Temperatura u špiljama je u prosjeku 11°C stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele. Vođenje traje oko 1 h i potrebne su najave unaprijed.

Kako doći:

Cerovačke špilje se nalaze 4 km od Gračaca na cesti prema Kninu. Ukoliko se dolazi auto-cestom, potrebno je sići kod izlaza za Sveti Rok. Od Svetog Roka do Gračaca ima 25 km.


 

 
 
 

Location

Cerovačke pećine, Grab, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top