Description

Location : Baćinska jezera, Baćina, Hrvatska

              Baćinska jezera nalaze se u mjestu Baćina na samo par kilometara od Ploča. Sastoje se od šest spojenih jezera (Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak i Plitko jezero) te jednog odvojenog jezera Vrbnik. Površinom najveće jezero je Oćuša, a najmanje Vrbnik. Najdublje jezero je Crniševo s dubinom od 31 metra.

          Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Na području Klokun kod Plitkog jezera nalazi se izvor koji osigurava pitku vodu za grad Ploče i širu okolicu. Na jezerima su tri mala otoka te dva tunela. Prvi spaja jezera s morem, kako bi višak zimske vode koja dolazi iz Vrgoračkog polja (prokopan je tunel do Baćinskih jezera dug 2 km, radi odvodnje viška vode iz Vrgoračkog i Staševačkog polja), odveo u more te spriječio poplave.

           Jezera su stanište mnogih močvarnih biljnih zajednica rijetkih na istočno jadranskoj obali. Najrasprostranjeniji su tršćaci, a na strmijim dijelovima obale prevladavaju šikare rakite. Stanište su 24 vrste riba, od kojih su 9 rijetke endemične vrste. Bioraznolikosti jezera doprinose ptice, gmazovi i kukci.

 Osim bio raznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost te je poznato da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria.

           Zbog očuvane prirode privlače mnoge ljubitelje prirode, turiste i izletnike. Biciklističko-pješačka staza povezuje šest jezera, a neke od najpopularnijih aktivnosti na jezerima su: panoramski izleti tradicionalnom neretvanskom lađom, kajakarenje i veslanje na dasci.


 

 
 
 

Location

Baćinska jezera, Baćina, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top