Description

Website: : Vidi website
Location : Orebić, Hrvatska

        Orebić je naselje i općina  na poluotoku Pelješcu, administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a geografski poluotoku Pelješcu koji je Stonskom prevlakom povezan s kopnom.  Smješten je na jugozapadu Pelješca, na njegovom najbrdovitijem dijelu. Leži podno 961 metra visokog vrha Sv. Ilije, u najužem dijelu Pelješkog kanala. Preko puta pogled pada na srednjovjekovni grad Korčulu na istoimenom otoku s kojim je  povezan trajektom.

Orebić se s  još 13 naselja  koje pripadaju općini  prostire na površini od 113,13 četvornih kilometra. Općina Orebić administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a geografski poluotoku Pelješcu koji je Stonskom prevlakom povezan s kopnom.

Klima

        Orebić ima tipičnu mediteransku klimu. Duga, topla ljeta, kratke, blage zime, manje bure, više juga nego u ostatku Dalmacije. Savršeni uvjeti za surfanje tijekom čitave godine. Prosječna temperatura zraka u siječnju je 9,1, u srpnju 26,5 stupnjeva Celzijevih, a godišnje ima više od 2590 sunčanih sati. Sjajan izbor za ljubitelje toplih krajeva!

Na dalmatinskom kršu borovi, masline, čempresi, oleandri, bogumile, masline, ljekovito bilje, vinogradi…, spuštaju se prema moru i kreiraju prekrasne pejzaže. Prekrasne plaže, uvale, čisto more, vrhunska vina, ukusna hrana, divlji dalmatinski krš pozivaju da ih posjetite i uživate.

Povijest

         Orebić je ime dobio po bakarskoj obitelji koja se doselila u tadašnju Trstenicu krajem 15. stoljeća. Tu su sagradili kaštel za obranu od Turaka i gusara oko kojeg je postupno raslo naselje. Do 16. st. mjesto se zvalo Trstenica.  Od 14. stoljeća poluotok Pelješac bio je pod upravom Dubrovačke Republike, a od 17. stoljeća Orebić važno središte njezine trgovačke mornarice.   Od davnine se razvijao kao pomorsko središte, pomorska tradicija nije prestala ni u dolaskom francuske uprave u vrijeme Napoleona, niti ulaskom u Austro-Ugarsku Monarhiju.

Znamenitosti

          Područje općine Orebić obuhvaća bogato kulturno naslijeđe u okvirima  povijesna naselja ili njihovih dijelova, s brojnim sakralnih objekata, i groblja, arheoloških zona i lokaliteta i 16 prostornih sklopova graditeljske i prirodne baštine.

Na području općine nalazi se preko 40 crkava i kapela što svjedoči o katoličkoj tradiciji u ovom kraju. Na samom vrhu Pelješca, na 961 m visine nalaze se ostaci crkve sv. Ilije proroka. Spominje se u vizitacijji stonske biskupije br. 10 iz 2. srpnja 1621. Danas su od nje ostali samo temelji.  Sam vrh na kojem se nalazi crkvica je tromeđa katastarskih općina i nalazi se na granici općina Orebić i Trpanj.

Izvan samog naselja Orebić je na brdu smješten samostan Gospe od anđela s vidikovcem koji je u doba Dubrovačke republike služio i kao osmatračnica. S vidikovca se pruža pogled na cijeli Pelješki kanal arhipelag od 20-ak otočića koji se nalaze između Pelješca i Korčule. Najznačajniji je otočić Badija na kojem se nalazi samostan. Nedaleko od samostana nalaze se sela Bilopolje i Žukovac, u njima živi tek nekolicina stanovnika.


 

 
 
 

Location

Orebić, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top