Description

Date : 9. listopada 2020.
Website: : Vidi website
Location : Nacionalni park Risnjak, Bijela Vodica, Crni Lug, Hrvatska

         Nacionalni park Risnjak, smješten u Primorsko-goranskoj županiji, u Gorskom Kotaru zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika, te gornji tok rijeke Kupe. Nacionalnim je parkom proglašen 1953. godine. Ljepota šume, krški fenomeni, atraktivni izvori (Park obuhvaća i izvorišni dio rijeke Kupe) i veličanstveni vidici privlače na Risnjak brojne planinare i druge ljubitelje prirode.

Flora

        Sve tri velike europske zvijeri žive na području Risnjaka, a to su vuk, smeđi medvjed i ris po kojemu je park i dobio ime.  Od ostalih sisavaca mogu se pronaći i divokoze, srne, jeleni, te divlje svinje. Što se ptica tiče, u parku je zabilježeno 114 vrsta ptica. Neke od njih su tetrijeb gluhan koji ima status ugrožene vrste, te ptice poput sivog sokola, malog ćuka, šumske sove i troprstog djetlića. U nacionalnom parku Risnjak živi i 9 vrsta gmazova, a neki od njih susljepić, riđovka, poskok i endemična vrsta velebitska gušterica.
Dolina rijeke Kupe značajna je zbog velikog broja leptira koji se tamo mogu pronaći, pa se to područje naziva i „Dolina leptira“. Ukupno je u parku zabilježeno 89 vrsta danjih leptira. Neke od njih su ugrožena vrsta močvarna riđa, topolnjak i ugrožena vrsta Grundov šumski bijelac.

Fauna

         Unutar nacionalnog parka Risnjak zabilježeno je preko tisuću vrsta i podvrsta biljaka. Od ukupnog broja biljnih vrsta gotovo 10% otpada na zaštićene i ugrožene vrste.
Risnjak je bogat raznim šumskim zajednicama. Jedna od njih je šuma bukve i jele koja zauzima najveći dio površine parka. Osim nje postoje i mnoge druge šumske zajednice, a neke od njih su i šuma jele i smreke s milavom, klekovina bora s kozokrvinom, šikara velelisne vrbe, šuma crne i bijele johe, gorska šuma smreke s pavlovcem, te pretplaninska šuma smreke s čopocem.
Od ostalih biljnih vrsta tu su još i alpska šumarica, alpska sunčanica, ljubičasti jaglac i alpska pavitina. Što se tiče zaštićenih vrsta biljaka, može se naći runolist, orhideja crni vranjak, velebitska degenija, te planinski stolisnik.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Nacionalni park Risnjak, Bijela Vodica, Crni Lug, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
TenaB
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top