Description

Website: : Vidi website
Location : Villa Angiolina u Opatiji, Opatija, Hrvatska

       Hrvatski muzej turizma, smješten u sto sedamdeset godina staru vilu u središtu opatijskog Parka Angiolina, priča o povijesti turizma u Hrvatskoj, ali i o tome kako turizam danas utječe na sve nas – kako se naši gradovi mijenjaju, kako se mi mijenjamo putujući i dočekujući putnike.

Turizam je susret različitih kultura – i u svakom tom susretu stvara se nešto novo. To nešto novo pozvani smo istražiti – projektima, izložbama, okruglim stolovima, putujućim izložbama, radionicama.

Hrvatski muzej turizma čine i vaše osobne priče i iskustava – bilo da ste putnik, domaćin, stanovnik turističkog mjesta, turistički djelatnik, bilo da svoja životna putovanja tek planirate, ili ih se već sjećate.

           Opatija je najstarija turistička destinacija u Hrvatskoj čija turistička tradicija seže još u 19. stoljeće. Upoznajte raskoš opatijske povijesti i otkrijte čari ove omiljene turističke destinacije koja već desetljećima privlači posjetitelje svojim mediteranskim skladom. Posjetite Villu Angiolinu, nekadašnji ljetnikovac u kojem je danas smješten Hrvatski muzej turizma. Prisustvujte bogatstvu izložbi, radionica i projekata koji će vas podsjetiti zašto je Opatija bila omiljena destinacija mnogih povijesnih ličnosti.

Povijest Ville Angioline:

          Do izgradnje Ville Angiolina 1844. (zapravo, pregradnje jednog starijeg objekta u vlasništvu baruna Hallera von Hallersteina), Opatija je bilo relativno veliko naselje od oko 120 kuća, grupiranih uglavnom oko parcela udaljenih od morske obale i orijentiranog uglavnom prema ribarstvu i pomorstvu. Dolaskom riječkog patricija Iginija Scarpe, njegovim podizanjem ljetnikovca Angioline (koje je dobilo ime po tada već pokojnoj Scarpinoj ženi iz roda Sartorijevih), Opatija otvara vrata čitavom nizu gostiju i putnika, među kojima austrijskoj carici Mariji Ani, botaničaru Heinrichu Noëu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću i drugima koji, oduševljeni lokalnom vegetacijom i klimom, šire famu Opatije i tako pripremaju teren za buduće klimatsko lječilište.

        Nakon Scarpe i njegovog sina Paola, koji se već 1869. bavio idejom osnivanja sanatorija, vilu posjeduju moravski plemić Chorinsky, Društvo južnih željeznica (za čije će ere u vilu biti smješten i prestolonasljednički par Rudolf i Štefanija te njihov gost, štajerski satirik Rosegger), Međunarodno društvo spavaćih kola, Lječilišno povjerenstvo i drugi. Kako je rasla cijena vile govori i činjenica da je Iginio Scarpa kupio čitav teren za 700 forinti, a 1910. vila s parkom, punim egzotičnog raslinja, prodana je za 2,5 milijuna kruna. U Scarpino doba stjecište riječke kreme i ljetnih zabava na terasama, potkraj austrijskog doba sjedište Lječilišnog povjerenstva s muzičkim paviljonom i živom promenadom pred južnom fasadom, vila je danas sjedište Hrvatskog muzeja turizma.


RADNO VRIJEME:

siječanj, veljača, ožujak: od 10 do 16 sati

travanj, svibanj, lipanj: od 10 do 18 sati

srpanj, kolovoz: od 9 do 13 sati te od 18 do 22 sata

rujan: od 9 do 13 sati te od 17 do 21 sat

listopad: od 10 do 18 sati

studeni, prosinac: od 10 do 16 sati

Ponedjeljkom je muzej zatvoren za posjetitelje, ostalim danima je otvoren, uključujući subotu i nedjelju. Muzej ne radi na državne praznike i blagdane.

ULAZNICE:

Cijene ulaznica za vilu Angiolinu:

Odrasli: 20 kn

Grupe (više od 15 osoba), po osobi: 15 kn

Učenici, studenti: 10 kn

Obiteljska ulaznica (za obitelji s djecom starijom od 10 godina): 50 kn

 

 
 
 

Location

Villa Angiolina u Opatiji, Opatija, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top